NULL Skriv ut sidan - SV: Ström och Stillman

Anbytarforum

Titel: SV: Ström och Stillman
Skrivet av: Paul Neptune skrivet 2019-03-02, 09:50

Har snart gått ett år sedan mitt förra inlägg om Carl Fredrik Ström. Har inte fått några reaktioner på denna gåta. Vill dock bidra med följande komplettering, som kanske kan leda till en lösning.
När Carl Fredrik Ström och Ingrid Greta Stillman gifte sig i Väsby 1/10 1804 kallas Carl Fredrik "fri volontär". Jag har vid sökandet efter en soldat Carl Fredrik Ström mest sökt i arméns otaliga rullor. Har inte funnit någon annan än ovan nämnde Ström vid Svea Artilleriregemente. Begreppet "fri volontär" har varit svårtolkat. Volontär för vad??? Men inom Flottan förekommer "volontärer" flitigt. Förefaller som om det byggdes upp en kår av reservsoldater till Flottan genom de olika lantvärnen - bl a Skånska lantvärnet. Dessa volontärer kopplades sedan till reservtjänstgöring inom Flottan, men fick mellan krigen försörja sig på egen hand. Exempelvis som pottmakarlärlingar eller gruvarbetare i Höganäs.
Den 13/6 1803 värvades en Carl Fredrik Ström som volontär vid överstelöjtnant Gegerfeldts kompani sjöartilleriet i Karlskrona. Carl Fredrik Ström noteras då vara 25 år gammal och född i Stockholms stad. Innebär runt 1778.
Carl Fredrik Ström upptas sedan årligen i mönsterrullorna i Karlskrona fram till 1808. Men förefaller aldrig ha deltagit i aktiv krigstjänst. I 1809 års rulla framgår att Carl Fredrik Ström dött vid amiralitetets sjukhus i Karlskrona 27/12 1808. I samband med mönstringen 10/5 1808 noteras att Ström placerats för tjänstgöring på fregatten af Chapman. Men av allt att döma blev det inte mycket till krigföring för varken Carl Fredrik Ström, hans befälhavare Gegerfeldt eller fregatten. Både Ström och Gegerfeldt strök med i den mycket omfattande epidemi som drabbade en stor del av såväl befolkning som militär i Karlskrona detta år.
I Karlskrona Amiralitetsförsamlings dödbok fylls sida efter sida med avlidna i olika farsoter. Den 31/12 noteras att "lantvärnisten Ström" begravts.
Av kyrkböckerna i Väsby vet vi att Ström kom från Stockholm. Han var uppenbarligen volontär. Hans faderskap åren 1803, 1805 och 1807 i Väsby är fullt tänkbara i relation till de olika mönstringstillfällena i Karlskrona. Från 1807 och framåt finns inga spår av honom i Väsby.
Tyvärr har jag inte funnit någon rulla över Skånska lantvärnet denna period. Ska försöka hitta en sådan.
I vilket fall tycker jag att volontären Ström som avlider i Karlskrona 1808 är en avsevärt mycket troligare anfader är artilleristen Ström vid Svea livgarde som gifte sig i Stockholm 1812. I arméns rullor noterades noga om soldaterna var gifta eller ogifta. Skulle verkligen Ström vid Svea Artilleriregemente har lyckats dölja åren 1804-1812 att han var gift i Väsby!?
Spåren efter Carl Fredrik Ström i Väsby slutar egentligen när dottern Elna döps 18/11 1807 vid Gruvan. Är heller inte säkert att han var närvarande då. Men barnet avlades ju någon gång runt januari/februari 1807...
När Ingrid Greta Stillman 1812 får ett "oäkta" barn med drängen Niklas Berggren kallas hon "soldaten Ström hustru". Hon kallas inte "änka", vilket kan tolkas olika. Antingen är det en felskrivning. Eller också lever Ström fortfarande. Eller är det så enkelt som att hon aldrig nåtts av beskedet om makens död???
När Carl Fredrik Ström dog i Karlskrona 1808 var det sannolikt fullt kaos. Döden slog till mot alla - från överstar till lägst rankad dräng och piga. Kan mycket väl vara så att många av de avlidnas anhöriga aldrig fick besked.
I vilket fall har jag hittills inte funnit fler tänkbara Carl Fredrik Ström i de militära rullorna.
Till saken hör också att från 1797 och framåt var Karlskrona och Blekinge vanligt område för rekrytering av arbetskraft till just Höganäs. Direktör Stawford vid gruvan förhandlade sig till en särskilt avtal med landshövdingen i Blekinge.
/Paul