NULL Skriv ut sidan - SV: Församlingsböcker mm från 1900-talet

Anbytarforum

Titel: SV: Församlingsböcker mm från 1900-talet
Skrivet av: Maud Svensson skrivet 2019-02-16, 22:22
Alla svenska församlingars kyrkoarkiv är digitaliserade av både Riksarkivet och Arkiv Digital från och med de äldsta bevarade böckerna fram till (i närheten av) den 70-åriga sekretessgränsen.

Du skriver: ”Alla församlingar verkar dock inte gå att söka på”. Det kan bara betyda att du inte förstått hur man söker. Om jag förstått dig rätt har du inte abonnemang hos Arkiv Digital utan söker i Riksarkivet/Digitala forskarsalen.

Sökning där kan förvisso vara lite knepig, eftersom man i vissa fall måste ange hela församlingsnamnet, korrekt stavat, med genitiv-s  + ’kyrkoarkiv’. Denna knepighet undviker du genom att använda *-tecknet.

Klicka sedan på församlingsnamnet. Skrolla därefter upp lite på sidan och öppna rullistan ”Serie” till höger. Där hittar du husförhörslängder, församlingsböcker, ministerialböcker med mera.

Du frågar hur du finner uppgifter för 1909 i en församlingsbok som omfattar åren 1901–1916. Svaret är att du inte gör det. Det vill säga: år 1909 är inte bokfört på specifika sidor. Men du följer ju en person/familj och finner då anteckningar om flyttningar inom/utom församlingen som upplyser om var personen/familjen befann sig just 1909.