NULL Skriv ut sidan - SV: Vilken sorts uniform kan det vara

Anbytarforum

Titel: SV: Vilken sorts uniform kan det vara
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2019-01-13, 07:44
Vid kan börja med att fastställa när fotografierna är tagna. Du skriver att foto är taget av Oscar Rylander (1866-1951) i Eksjö. Rylander etablerade sig i Eksjö den 20 maj 1889 och var verksam i Eksjö mellan 1889-1920. Han hade också verksamhet i Kristianstad och i Jönköping.
 Mannen på dina fotografier bär husaruniform, m/1872. Husarerna fick en ny uniform år 1895, m/1895. Detta bör innebära att fotografierna är tagna mellan 1889 och 1895.
 
Smålands grenadjärkår (I7) var ett infanteriförband som fanns mellan 1812–1901.
De har sitt ursprung från Smålands dragonregemente (fd. Smålands kavalleriregemente), som 1812 delades i en infanteri- och en kavalleridel. Infanteridelen blev grenadjärer och kavalleridelen husarer.
 
Vid den tidpunkt som din släkting var grenadjär(1888 – 1900) bar grenadjärerna infanteriets uniform m/1886. Vapenrocken fanns i två varianter, modell I och modell II. Modell I användes av de ordinarie infanteriregementena och Jämtlands fältjägarregemente medan modell II främst bars av gardes- och grenadjärregementena. Modell I hade på ärmuppslagen två gula uppstående knapphål med båda knapparna knäppta medan modell II hade tre liggande knapphål (på klaffar) där de två översta två knapparna var knäppta.
Uniformen var mörkblå men regementena i modell II hade olika färger på uniformsdetaljerna som gör att de går att särskilja.
Smålands grenadjärkår bar modell II av uniform m/1886. Färgerna på detaljerna för detta förband var: mörkblå krage med två gula ”knapphål”. Vidare fanns en gul passpoal på kragens överkant. Axelklaffarna var mörkblå med en gul flammande granat (den flammande granaten var grenadjärernas förbandstecken). Vidare, ärmuppslagen var mörkblå, försedda med klaffar med tre gula horisontella ”knapphål”. Vidare en gul passpoal runt ärmuppslaget.
 
Den bild jag bifogat visar en grenadjär i uniform m/1886 (modell II). Grenadjären är dock inte från Smålands grenadjärkår.
På denna sida visas både Smålands grenadjärkårs och Smålands husarregementes uniformer på en plansch: https://digitaltmuseum.se/021016276814/plansch-i-fargtryck-med-uniform-for-smalands-grenadjarkar-indelta-infanteriregementena
 
Jag har svårt att se att ett infanteriförband skulle klä sig i ett annat truppslags uniform (husarer) som högtidsdräkt? Det ursprungliga kavalleriregementet var vid delningen 1812 ett dragonregemente. Den del som förblev kavalleri var först dragoner men blir år 1822 ombildad till husarer.
Så husarförbandet uppstod först efter delningen så grenadjärförbandet har ingen koppling till just husarerna.
Då du vet att din mormors far var grenadjär så bör personen iklädd husaruniform på fotografierna sannolikt vara en annan person? /Hans