NULL Skriv ut sidan - SV: Rötters Julnötter 2018

Anbytarforum

Titel: SV: Rötters Julnötter 2018
Skrivet av: festerman skrivet 2018-12-13, 21:01
Skriva julnötter verkar inte heller vara särskilt enkelt ...  ;)

Att sanera (https://svenska.se/tre/?sok=sanera&pz=1) något från kvalster låter sig nog inte göras med frysning - det tar möjligen död på dom, men befriar inte skägget från dom. Sen verkar det inte vara helt givet att 2 timmar räcker för att ha ihjäl de små krypen: minst 24 timmar förefaller vara den stående rekommendationen. Vad gäller hårtorken, så är inte det nödvändigtvis en dålig idé: ett alternativt sätt att ha ihjäl dom är 15 minuter vid 60° i tumlaren ... Fast bäst är förstås att tvätta i 60°. Då pinar man livet ur dom, och blir av med dom och deras bajs, som är det som innehåller de molekyler som man blir allergisk mot1.

Om tomteskägget (lösskägget alltså, inte originalet) ska sprida någon smitta krävs nog dessutom att det utnyttjas av flera under samma jul -- skabb-kvalstren (skabb är den vanligaste kvalster-orsakade smittsamma sjukdomen) smittar vid långvarig och nära kontakt2, och hinner "kola vippen" av svält under det år skägget ligger undanpackat3.

En önskan till konstruktören/erna: Kan vi få en genomgång av frågorna, svaren och källorna? Efteråt, förstås! Skulle säkert vara mycket lärorikt!

mvh /staffan

1 Alla dessa från en sida hos Mayo Clinic (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178) som allmänt anses vara ett av världens bästa sjukhus. Informationen finns en bit ner, under rubriken Lifestyle and home remedies. Temperaturen sidan nämner för tvätt och tumling är 130°F, vilket dom översätter till vetenskapligt korrekta 54,4°C; jag har valt att anpassa lite till svenska förhållanden :)
2 Från Vårdguidens sida om skabb (https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Skabb/)
3 Också information från Mayo Clinic (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/symptoms-causes/syc-20377378).