NULL Skriv ut sidan - Trumpetare Carl Krusell

Anbytarforum

Titel: Trumpetare Carl Krusell
Skrivet av: Göran Krusell skrivet 2018-10-28, 17:08
Jag är uppvuxen i Växjö och min farfar Anton Georg Krusell ägnade sig åt släktforskning på äldre dagar. Också han kom från Småland. Farfar lär ha berättat en historia om ursprunget till vårt namn, detta är naturligtvis kuriosa men det kunde vara roligt att få historien bekräftad eller dementerad om det är möjligt. Idag i Sverige kan man notera att det finns nästan 300 personer med namnet Krusell.

Den äldste med vårt efternamn är Carl Krusell, född 1811-09-18, min farfars farfar. Det var han som bytte namn och hette Carl Petersson som barn. Denne Carl blev utnämnd till trumpetare vid I11 i Växjö. Emellertid så var namnet inte soldatmässigt nog. Historien berättar att regementschefen hade vidtalat Petersson att över helgen fundera ut ett nytt efternamn som passade bättre. Petersson funderade ett tag och kom fram till namnet Säll (eller möjligen Sell) vilket betyder ungefär lycklig.

Regementschefen fick höra förslaget och funderade en stund. Ganska bra men inte helt bra. Han lär ha sagt ”Du ska få tre bokstäver av mig, kru, att lägga till”. Regementschefen hette Krusenstierna.

Emellertid, det har enligt mitt sökande aldrig funnits någon regementschef vid I11 i Växjö med namnet Krusenstierna under åren 1627 - 1997. Det kanske var en fanjunkare istället, vem vet.

Finns det någon som kan bringa klarhet i denna min fråga?

Göran Krusell