NULL Skriv ut sidan - SV: Skumpe

Anbytarforum

Titel: SV: Skumpe
Skrivet av: gerd skrivet 2018-07-25, 18:01
Hej Anders!
 Min man härstammar från två av Bryngel Skumpes döttrar. Därför har jag forskat en hel del kring släkten Skumpe från Jung. Både för att Bryngel tillhörde den släkten och för att jag själv har släkttrådar till en Skumpesläkt i Järpås. Jag har dock inte lyckats knyta ihop dessa släkter än. Som du skriver så borde inte Lennart Skumpe varit son till Bryngel. För det första så står han i sin vigselnotis som Persson Lennart Skumpe, vilket även släktnamnsregistret för Laske härad tolkar det till. För det andra så har jag försökt att tolka en del domstolsprotokoll för att försöka någorlunda reda ut den snåriga Jung-släkten. Bland dem i Laske härad finns det en del tvistemål kring arvet efter Bryngel och i dem nämns de flesta barnen på något sätt. Det står inget om Lennart och det borde det gjort om han var son eftersom han levde då.
Den Jöns Skompe du nämner har jag tolkat som en farbroder till Bryngel. Han dog 1671. Någon Per Skumpe som skulle passa in som far har jag inte bland alla mina många Skumpar. Därmed inte sagt att det någonstans i släkten kan ha funnits en Per Skumpe. Det verkar som att Lennart efterträddes som soldat av Per Lennartsson Skumpe född 1713. En son? Det kan ju i så fall tyda på att efternamnet Persson kan vara rätt.


Ta gärna en titt i släktnamnsregistret om du inte redan gjort det. Där finns en del barn till Lennart Skumpe uppräknade. Kolla gärna också registret för Skånings härad dit Jung hör. De finns hos Arkiv Digital.


Hälsningar
Gerd Johansson