NULL Skriv ut sidan - SV: Hur känna igen resande i kyrkböckerna?

Anbytarforum

Titel: SV: Hur känna igen resande i kyrkböckerna?
Skrivet av: Vibeke Devold skrivet 2018-02-09, 13:48
Min mormors far var född 1884 i Kabelvåg i Norge. Han var oäkta barn av en norsk gift kvinna och en svensk skräddare vid namn Svante Peterson, som enligt kyrkboken föddes 1850 i Villands härad, Oppmanna Socken, Kristianstads län. Uppgifterna är lite för detaljerade för att inte stämma, tycker jag, men jag kan inte hitta Svante född 1850 i kyrkböckerna för Oppmanna. Jag har också letat i övriga socken i samma härad. Enligt folkräkningen föddes det bara en Svante i Kristanstads län 1850 fast det var i Båstad. Han var i och för sig sjöman och ogift men jag hittar ingen koppling till efternamnet Peterson. Han hette Karström i efternamn och hans pappa hette Samuel Berndt. 

Kan det tänkas att Svante Peterson var av resandesläkt och att det är orsaken till att han inte återfinns i kyrkboken? I anteckningarna i den norska kyrkboken står han uppförd som "skräddare" men jag har också hört av äldre släktingar att han ska ha varit stark man på cirkus och järnvägsarbetare uppe vid Narvik. Ingenting av detta har dock bekräftats men det skulle ju kunna tyda på att var en person som reste omkring och gjorde lite av varje.

Tacksam för tips om hur jag kan gå vidare med resandespåret, eller om det är någon poäng överhuvudtaget.

PS: Jeg kommer fra Norge, så hvis det er nordmenn som leser dette og har tips om hvilke norske arkiv jeg kan lete i, er jeg takknemlig for det også! Bortsett fra at Svante står oppgitt som far ved oldefaren min sin dåp og konfirmasjon, har jeg ikke funnet ham i Digitalarkivet. Opplysningene fra konfirmasjonen er nok en avskrift fra dåpen, tippoldemoren min og Svante giftet seg såvidt jeg vet aldri.