NULL Skriv ut sidan - SV: mtDNA och Y-DNA utan med okända släktingar

Anbytarforum

Titel: SV: mtDNA och Y-DNA utan med okända släktingar
Skrivet av: Tony Olsson skrivet 2017-12-31, 13:44

Jag antar att det är Family Tree DNA du har tagit testet hos?
Är det så, anser jag att du inte behöver lägga pengar på nya test via andra testföretag. Det kommer troligen inte ge dig mer.
Använd pengarna till att införskaffa en bra handbok om DNA forskning. Den finns i Rötterbokhandeln, och är läsvärd. Läs denna och sätt dig in vad DNA forskning är.


Googla på nätet på dina haplogrupper. Kanske finns här något att läsa? www.eupedia.com (http://www.eupedia.com). Detta ger dig en hint om var dina förfädrar kom ifrån och lite förståelse om din bakgrund.


För att få ut mer och bättre resultat på Y-DNA så behöver dessa uppgraderas. Y67 eller Y111 samt BIG-Y Tyvärr ganska kostsamt. Men passar man på vid erbjudanden de har flera gånger per år så får man ner priset lite. Samt gå med i projekt grupperna som Family Tree har för avsedd haplogrupp. Detta kostar inget.
Med BIG-Y resultatet bör man ladda hem VCF filen och skicka detta till www.yfull.com (http://www.yfull.com) (49$) och om man är testad som R-P312 till www.ytree.net (http://www.ytree.net). De gör bl.a åldersberäkningar på de olika mutationerna och är värdefull data för att skapa ett "SNP-Släktträd" bortom kyrkböckernas räckvidd. Naturligtvis får man inga namn, men man kan skönja hur ens egna förfädrar har rört sig genom århundraden/årtusenden.


Efter detta får man ett antal SNP (mutationer) och vet ungefär när de uppkom i släkten.
Jag har tex lyckats isolera en enda SNP (mutation) som uppkom mellan år 1500-1580. Med denna SNP kan jag sedan för en billig peng (ca 20$) kontrollera andra tänkbara raka fädernesled från 1500-talet till idag om man hittar någon som vill ställa upp för ett test. Detta görs via testföretaget www.yseq.net (http://www.yseq.net).
Det går alltså kontrollera tänkbara led där det är luckor i kyrkböckerna, där "pappersforskningen" inte räcker till.


Blev kanske lite långt, men det första du behöver göra är att skaffa boken. Sedan får du se hur och vad du vill göra, samt hur mycket pengar du vill spendera på uppgraderingar.
Eftersom du har forskat fram 1500 namn i din släkt så förstår jag att du är intresserad av släktforskning och då finns nog möjligheten eller risken att du kan bli biten av DNA forskning också. Bara du sätter dig in i det hela hur det fungerar, vad det kan ge och inte ge  :D .


/ Tony