NULL Skriv ut sidan - SV: DNA match och etnicitet

Anbytarforum

Titel: SV: DNA match och etnicitet
Skrivet av: Marcus Boman skrivet 2017-12-06, 22:15
Mejla och fråga.

Kanske rör det sig om två helt olika analyser, en för att uppskatta släktskapet mellan två individer, en annan för att uppskatta etnicitets-/populationstillhörigheten för en person?

Som du visar med den bifogade bilden verkar det inte finnas direkta överlapp. Företag som 23andMe och FTDNA, om jag minns rätt, brukar ha en restgrupp eller en övrig grupp där alla segment som de inte kunde tillskriva någon etnicitet/population hamnar i. Har inte MyHeritage en sådan grupp?

Sedan, etnicitet/populationsuppskattningar får man nog ta med en väldigt stor nypa salt än så länge. Resultatet kan också bli ganska så annorlunda efter en uppdatering av verktyget i fråga (fler referenspopulationer, större referenspopulationer, andra analysmetoder med mera). Framförallt så när det gäller småvärden.

Avslutningsvis får man väl inte glömma att vi alla är släkt med varandra på något sätt även om detta konstaterande inte alls är speciellt givande i just genealogi-genetik-relaterade frågor som mer berör de senare århundradena.