NULL Skriv ut sidan - SV: Sven Jönsson, född 1777 i Mosstorp, Norra Sandsjö

Anbytarforum

Titel: SV: Sven Jönsson, född 1777 i Mosstorp, Norra Sandsjö
Skrivet av: Nils Hård af Segerstad skrivet 2017-08-27, 08:38
Nej, Kristian, skomakaren Jöns Jönsson känner jag inte till.
Om Per Andersson i Mäjensjö har jag detta:

Kerstin Thorsdtr, levde änka 1712 (domb HT § 10), då hon och dottern Ingrid stämde grannar för slagsmål och okvädingsord.
G m Sven, var död 1712. De torde bott på Mäjensjö, N Ljunga.

Dotter:

 Ingierd Svensdtr, var ännu piga, när hon 1712 bråkade med grannar, se under modern. En granne hade bl a kallat Ingrid ”rågtjuv”.


 Kerstin och dottern Ingierd stämde Per Andersson ohh Ingärd Nilsdtr på Mäjensjö. Pigan Ingierd ville som vittne kalla pojken Jon Jonsson i Mäjensjö, som varit i tjänst hos pigans moster. Men han var för ung för att avlägga vittnesed men berättade utan ed att han hört IN ”ropa rågtjuv på pigan”. IN tillstod detta och att hon misstagit sig. Nämndeman Lars i Gunnarstorp omtalade att han sett att pigan haft ett blodsår i huvudet, ett på armen och ett på benet. Han besiktigade också hustru Ingärd. Hon hade en blånad på vänstra armen och ett litet blodsår på vänstra handen. Pigan uppvisade också en attest från fogden Johan Nilsson om slagsmålet samt 2 attester om missförhållanden. Hustru Ingärd sade att hon blev illa slagen av pigan och kallad hora. Hon medgav också att hon kallat pigan rågtjuv. Bägge fick plikta. IN för trenne blodsår och ett okvädingsord. Eftersom allt gjorts i hastigt mod (”brådomsskillnad”) kom de undan med böter.