NULL Skriv ut sidan - SV: Sven Jönsson, född 1777 i Mosstorp, Norra Sandsjö

Anbytarforum

Titel: SV: Sven Jönsson, född 1777 i Mosstorp, Norra Sandsjö
Skrivet av: Nils Hård af Segerstad skrivet 2017-08-01, 22:32
 När det gällde födelsenotisen för Gummes son i Nyatorp 1705 5/10 ligger det nära till hands att tro att Jons hustru i Björnaholmen, som bar barnet var mor till de båda faddrarna Per Jonsson, dräng i B och Måns Jonsson, dito.
En fundering om Per Jonsson och hans maka Ingeborg från Gådeberg. Kanske var hon halvsyster till Nils och Johan Persson och Kerstin och Maria Persdöttrar i Gådeberg?
I Bringetofta vigselbok 1706 har Ingeborg inget patronymikon.
Hon kan ha hetat Nilsdotter och varit styvdotter till nämndeman Per Gudmundsson i Gådeberg, vars 1:a frus föreg make ju var Nils Månsson.
Ett intressant rättsfall från 1730: [font=]Enl V Häradsrätt G1:6, s 104, inneliggande handl 1730 hade nämndeman PG i G-g styvbarnen Johan Nilsson i Ruarp, Pär Jonsson i Uppåkra och Håkan Burman. Domb 1730 VT 11/2 § 19: Johan i Ruarp, Håkan Burman i Spinkahemmet och Per i Uppåkra instä mde styvfadern nämndemannnen PG, som skulle visa ”huru han kommit till skattejorden av Gådeberg”. Men parterna var nu förlikta och skulle aldrig mer tilltala styvfadern i detta ärende.[/font]
[font=]Pär Jonsson i Uppåkra var måhända gift med en styvdotter till Per Gudmundsson och kanske därmed möjligen identisk med Per Jonsson från Björnaholmen, som senare kommit till Uppåkra i Vallsjö sn?[/font]
[font=]Men om hans son Johan, född 1707, är identisk med JP i Björnholmen, g m Elsa är ju en annan historia.[/font]