NULL Skriv ut sidan - SV: Strömbeck

Anbytarforum

Titel: SV: Strömbeck
Skrivet av: Håkan Stokke skrivet 2017-05-01, 22:58
Namnet Strömbäck i Högsby.
I Högsby dyker det under 1700-talet vid tre olika tillfällen personer med efternamnet Strömbäck som alla kan uppbåda celebra faddrar när de låter döpa sina barn, trots att de själva tycks leva under påvra omständigheter. I det första fallet är orsaken uppenbar, men finns det en länk till de övriga?
Först kommer Ulrika Maria Strömbäck (ca 1719-1795). Hon kommer från Mönsterås och är dotter till Anders Strömbäck (ca 1678-1746), notarie i Handbörds härad, och Anna Catharina Bongenhielm (1690-1759). Ulrika Maria tillhör samhällets övre skikt, men görs 1748 gravid av den 20-årige länsmanssonen Olof (Olaus) Jordan (1727-1802) från Högsby. Paret vigs i Mörlunda (inte Mönsterås) och bosätter sig därefter i Trändeholm (Trändan) i Högsby. Där får de åtta barn. Att faddrarna vid barnens dop till stor del är bemärkta personer förklaras av modern Ulrika Marias härkomst. Barnens mormor är t.o.m. adlig.
Anders Strömbäck har tidigare varit kompaniskrivare i Karlskrona och gifte sig där 1707 med Anna Noth. Uppenbarligen har den första hustrun avlidit. Det är obekant om några barn föddes i det äktenskapet.
1775 dyker en ny Strömbäck upp i Högsby: Sara Larsdotter Strömbäck. Hon är då bosatt i Berga. 1775-06-18 gifter hon sig med Friedrich (Fredrik) Menck, som kommer från Pommern. Maken, som senare kallar sig Mink, är kusk och senare hovslagare. När Saras och Fredriks dotter Anna Fredrika döps året därpå, uppträder en parad av celebra faddrar, bl.a. baron von Hegart och friherrinnan Horn. Paret flyttar sedermera till Mörlunda. Sara kallar sig där enbart Sara Larsdotter. I Mörlunda avlider Fredrik år 1805 och Sara år 1819. I Mörlundas hfl uppges Sara vara född i Högsby 1740, men det bekräftas inte av Högsbys födelselängd.
Saras far borde rimligtvis heta Lars Strömbäck. Enligt medlem 01480 i Disbyt föds denne Lars Strömbäck omkring 1710 i Högsby och dör 1743 i Tyskland. Grunderna för dessa uppgifter framgår inte. Födelsen bekräftas inte av Högsbys födelselängd. Det förekommer ingen med namnet Strömbäck i 1740 års mantalslängd för Högsby (dottern Saras förmodade födelseår).
1793 dyker slutligen Olof Strömbäck upp. 1793-03-17 gifter han i Högsby med Stina Nilsdotter (1768-1850) som redan är mor till den utomäktenskapliga sonen Anders. Paret bor därefter i Huseby, Högsby i hela sitt liv. Det är oklart när och var Olof är född. Enligt Högsby AI:1 s 337 föddes han 1761; enligt Högsby AI:2 s 178 föddes han 1766. Vid sin bortgång 1808 uppges Olof vara 47 år gammal, vilket skulle ge 1761 som det rätta året.
Olof Strömbäck förekommer i en rad släktträd. Åtskilliga av dem uppger att Olofs föräldrar var Nils Månsson (1720-1783) och Karin Olofsdotter (1731-1783). Men det framgår inte vad släktträden stöder sig på. Det verkar vara så att man valt ut 1766 som rätt födelseår och sedan förutsatt att Olof var född i Högsby – och det året föddes det bara en Olof i Högsby, nämligen Måns Månssons och Karin Olofsdotters son. Det är ju bekvämare än alternativet 1761, då det föddes tre Olof i Högsby. Och det är långtifrån säkert att Olof verkligen föddes i Högsby.
Olof Strömbäck är noterad som ”inhyses” i mantalsländen. Vid ett tillfälle betecknas han som ”utfattig”. Ändå kan han uppbringa celebra personer när hans fyra barn ska döpas. Kyrkoherde von Sydow eller medlemmar av hans familj förekommer fem gånger, major Harmens på Berga säteri en gång och kapten Rothlieb på Odensvi en gång. Det förekommer inga Månssöner eller Månsdöttrar bland faddrarna (och inte heller någon Strömbäck).
Ett märkligt förhållande är att de tre av Olof Strömbäcks barn som når vuxen ålder (Samuel, Nils och Stina Lotta) alla byter efternamn till Ström. Men två av Nils söner återtar namnet Strömbäck.
En annan Strömbäck i närområdet är skogvaktaren Nils Strömbäck (ca 1696-1760) i Fagereke i Döderhult. Familjer med efternamnet Strömbäck finns vid denna tid också i Virserum och Alseda i Småland, i Asarum i Blekinge och i Algutsrum och Glömminge på Öland. Soldaten Simon Strömbäck som får en son i Högsby 1756 är nog inte relevant i detta sammanhang. Han torde ha blivit tilldelad sitt efternamn, som i så fall inte går i arv.
Det ligger nära till hands att tro att det finns en länk mellan Anders Strömbäck/Ulrika Maria Strömbäck, Lars Strömbäck/Sara Strömbäck och Olof Strömbäck. Men hur är de i så fall förbundna med varandra? De verkar ha sina rötter utanför Högsby. Sitter någon av läsarna till detta inne med nyckeln?