NULL Skriv ut sidan - SV: hur kan namnet vara olika i husförhörsskrivningen

Anbytarforum

Titel: SV: hur kan namnet vara olika i husförhörsskrivningen
Skrivet av: Leif Lundkvist skrivet 2017-02-16, 01:24
Före ungefär 1900 var namn inget som man stavade exakt, utan en nedteckning av det som man sade, och det kunde utan problem stavas på lite olika sätt utan att för den skull vara olika namn. Det föräldrarna kallade sina barn kunde dessutom variera med tiden, så att Johannes blev Johan eller Christina blev Stina betydde ingenting. Prästen gick ytterst sällan tillbaka till födelseboken för att se vad någon som var döpt hette vid dopet (jo, man döps ju inte till något utan det är någon som blir döpt), så det är föregående hfl som i allmänhet är grunden för nästa. Olika präster (för de byttes ju ibland) kunde också ha olika åsikter om stavningen. "Efternamn" var för större delen av befolkningen baserade på faderns namn + son eller dotter, men från mitten av artonhundratalet började man gradvis att använda familjenamn istället. Men då uppstår ju frågan om Otto ska kalla sig och sina barn för Nilsson eller han skall ta familjenamnet Magnusson efter sin far. Byten fram och tillbaka är inte ovanliga under den här tiden. Namnlag om familjenamn kom 1905 (tror jag, taget ur minnet), men övergången var gradvis, och så sent som 1947 fick min fru namn efter sin fars förnamn, inte efternamn, visserligen med -son, ty -dotter var ju så gott som avskaffat vid den tiden.


Att det står Otto Nilsson i dopboken var ovanligt, nästan alltid står bara barnets förnamn och "efternamnet" skrivs inte ut förrän barnen flyttar hemifrån.


Ibland ser man folk som tycker att de hittat på ett nytt namn om de stavar Zara istället för Sara, men det är ju samma namn, bara en stavningsvariant.