NULL Skriv ut sidan - Olika Nils Hansson i Burträsk

Anbytarforum

Titel: Olika Nils Hansson i Burträsk
Skrivet av: Per Filipsson skrivet 2016-10-30, 22:33
Hejsan. Jag har ett spår tillbaka till Burträsk på 15-1600-talen som är lite luddigt. Det förefaller vara många som forskat på de här familjerna, men resultaten varierar lite grann. Olika figurer med samma namn, på samma platser figurerar i olika källor. Så jag undrar om någon kan hjälpa mig att skapa lite konkret fakta omkring detta:

En Nils Hansson 1630-1703 i Åbyn 1, Burträsk, är jag släkt med. Hans dotterdottersonsons son flyttar från Lövånger till Skällvik i St Anna, och ger därmed en norrlänsk linje till en i övrigt östgötsk storsläkt. En intressant kille som under sitt korta liv är betjänt på Stegeborg, färjkarl, mjölnare och byggmästare.

Mitt problem är att Nils Hanssons anfäder blir lite oklara. Det verkar finnas en annan Nils Hansson (ibland med tillnamnet Åman) ca 1600-1688, också i Åbyn 1. Någon får det till att dessa båda Nils var bröder. Någon annan att det är förväxlingar. Min Nils Hansson ser ut att ha en Olof Hansson som bror, och far Hans Nilsson (ca 1590-1653). Från honom blir spåret bakåt något tydligare, då det förefaller tydligt att kunna spåra ägare av Åbyn 1 tillbaka till en Jöns i Avan. Men källäget omkring dessa båda Nils Hansson är alltså ganska rörigt. Det anges olika fruar och mammor, jag är särskilt intresserad av en Karin Olofsdotter (död 1676) – som skulle vara fru till ovan nämnda far Hans Nilsson. Hon kan eventuellt vara av Bureätt, men det är inget jag klarar att belägga med så många motsägande källor.

Jag hoppas jag lyckas uttrycka mig någorlunda relevant här, det är min första fråga på forumet. Finns det någon som kan bistå för att skapa lite klarhet i källorna?

Vänligen
Pelle Filipsson