NULL Skriv ut sidan - SV: Syskonbarn / Åsyskonabarn

Anbytarforum

Titel: SV: Syskonbarn / Åsyskonabarn
Skrivet av: Paul Bergström skrivet 2016-08-17, 10:23
Kusin är ett franskt låneord (un cousin, une cousine) och började användas av den förfranskade överklassen under 1600-talet. Ordet kommer egentligen från latinets "consobrinus" (född av två systrar) som egentligen då bara skulle beteckna kusiner å mödernet, men som med tiden fått en allomfattande mening.

De fornnordiska orden för samma sak är "brylling" (barn av två bröder) och "syssling" (barn av två systrar) (bröthrunger och systrunger), men även här synes betydelserna glidit. Ordet "syskonbarn" är en neutralisering av de ursprungliga fornnordiska orden där man mer eller mindre konstaterar att det är "barn av syskon" d.v.s. två syskon av samma kull har fått barn som då blir "syskonbarn" med varandra. Är syskonen inte av samma kull, så förekommer även begreppet "halvsyskonbarn".

Med tiden, framförallt under 1800-talet, så har det franska ordet "kusin" helt trängt undan "syskonbarn" i princip över hela landet.

I Norge används ännu begreppet "søskendebarn" om kusiner av båda könen (i vissa dialekter).
I Danmark är det "fetter/fætter" (för manliga) och "kusine" (för kvinnliga) kusiner som gäller (samt i vissa norska dialekter).

/Paul