NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
Skrivet av: Ted Rosvall skrivet 2008-02-08, 18:30
Efter styrelsemötet i lördags, då vi fattade ett principbeslut om rensning av diskussionerna på Förbundsforum efter 90 dagar (fortlöpande, automatiskt, dag för dag), har jag försökt att formulera ett antal skäl till varför detta kanske ändå är ett bra beslut. Som jag nämnde var jag själv emot tanken när den presenterades, men mina motiv för detta var nog mer magkänsla än någonting annat. Som arkiv- och museivän drabbas man av lätt ångest när det talas om gallring och rensning... Å andra sidan kan man ju inte spara på allt. Inte ens våra myndigheter och arkiv gör så, utan det finns antagna gallringsplaner, där somt slängs direkt, somt sparas i X antal år, somt för alltid. Där handlar det om platsbrist, vilket knappast kan åberopas på Förbundsforum - men följande tankar smyger sig ändå in:  
 
1. Är allting som sägs på Förbundsforum (tidigare Ordet är Fritt m.fl. trådar på Anbytarforum) verkligen bevaransvärt? Inlägg av typen Hej på dig Anders, roligt att du är med igen eller Jag håller verkligen med dig, Fredrik får väl ändå sägas vara dagsländor i sammanhanget.
 
2. En diskussion kan ibland liknas vid en föreställning på teatern eller en konsert. Den ÄR - här och nu. Den blossar upp, den engagerar, den lockar till mothugg, den föder nya tankar och idéer. Men efter ett tag ebbar den ut. Den har gjort sitt. Eventuellt har den påverkat dem som har följt debatten. Kanske fått dem att ta upp frågan ute i föreningarna, kanske inspirerat till motionsskrivande o.s.v. Många i förbundsstyrelsen följer också diskussionerna på FF dag för dag - vilket påverkar dem och oss i vårt beslutsfattande. I den meningen är diskussionen på FF mycket betydelsefull och har förmodligen större inflytande på de förtroendevalda än man skulle tro. Men diskussionerna på FF är ingen lagtext, som man skall gå tillbaka till och söka stöd i.  
 
3. Det finns ett antal debattörer, som finner sin glädje i att ständigt gå tillbaka till gamla, sedan länge obsoleta texter och plocka fram sådant som eventuellt inte stämmer med senare texter eller uttalande. Så tar man fram stora saxen, klipper och klistrar in decimeterlånga citat, som man försöker köra ned i halsen på den som en gång författade dem. Man förstår inte att politiska diskussioner har ett bäst-före-datum. Annars blir de mögliga och duger inte som åskådningsmaterial. Förutsättningarna har ändrats. Läget är ett annat. Det är därför inte bra att gamla diskussioner finns kvar i någon sorts arkiv, ur vilket man kan rycka ett eller annat citat, som just då passar in i den egna argumentationen.  
 
4. Kan det vara så, att vetskapen om att mina inlägg sparas i tusen år kanske avskräcker många från att delta i debatten? Om mina inlägg skall arkiveras och finnas tillgängliga för mina barnbarn, vågar jag då säga vad jag tycker. Vågar jag öppna mitt hjärta (eller min galla) när jag vet att kommande generationer kan komma att snoka rätt på alla de grovheter jag den 29 oktober 2008 kl. 21.42:06 efter Kristus under affekt hävde ur mig. Kan det inte rent av vara en fördel att veta, att jag faktiskt skriver i sanden. Att en barmhärtig våg efter 90 dagar sveper in och suddar ut det hela? Om mina tankar och idéer hade någon bärkraft, så har de ju redan gjort nytta, påverkat andra, gått vidare i processen mot nya goda beslut.  
 
Detta är mina personliga tankar, efter att ha tagit del av synpunkterna ovan.
Allt är inte svart eller vittt. Det finns många nyanser i gråskalan.
Jag ser gärna en god debatt med ovanstående fyra puntker som utgångspunkt, men helst en balanserad sådan, utan sarkasmer och misstänkliggöranden.
I så fall kan jag faktiskt leva med att detta inlägg raderas ut 20080508 klockan 18:29.
 
Ted Rosvall