NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2008
Skrivet av: Ted Rosvall skrivet 2008-02-09, 17:34
I en annan diskussion här på Förbundsforum skriver Håkan Skogsjö i förbifarten följande, som jag väljer att bemöta under denna rubrik:
 
Sedan kan man inte annat än förundras över att styrelsen sitter på sina relativt få möten och bryr sina hjärnor med problem som detta /rensningen av diskussioner på Förbundsforum efter 90 dagar/, när förbundet befinner sig i en akut kris. Just i dessa dagar ska de stora och dyra lokalerna lämnas därför att pengarna inte räcker. Och den åtgärden lär inte räcka för att få balans i förbundets ekonomi, även om det förvisso är ett steg i rätt riktning. Mycket mer måste göras. Att då ägna tid och tankemöda åt att försöka lägga locket på för kritik ter sig ganska magstarkt av en förbundsledning som sedan tidigt 2000-tal agerat så att släktforskarförbundet kört rejält till skogs.
 
Jag vet inte var Håkan Skogsjö får sin information ifrån när det gäller förbundets ekonomi, men uppenbarligen är han inte helt uppdaterad.
 
2006 kan sägas ha varit ett katastrofalt år för förbundet, med ett underskott på omkring 2,6 miljoner. Detta tog förbundsstyrelsen på största allvar och satte redan våren 2006 igång med den nödvändiga saneringen, vilken sedan har fortsatt under hela 2007. I stället för ett underskott på 2,6 miljoner ser siffrorna nu betydligt mer angenäma ut - ett försiktigt överskott på kanske 20.000 kronor. Det får sägas ha varit en rejäl återhämtning, som dock inte har varit smärtfri. För att reparera ett så stort underskott räcker det inte med att bara bromsa - man måste bromsa och gasa på en gång. Och det är just detta förbundsstyrelsen, både den gamla och den 2007 tillträdda har ägnat sig åt. Det har framför allt handlat om tre vägar:
 
1. Minskning av personalen. Tre hela tjänster upphörde redan under 2006 - vilket dock gav full effekt först under 2007. I år avslutas ytterligare en tjänst, och en viss rockad inom den befintliga personalstyrkan planeras också för att så optimalt som möjligt utnyttja de resurser vi har. Under 2006/2007 var det framför allt Torbjörn Näs och Ingrid Månsson Lagergren som hade ansvar för personalsituationen, och efter stämman i Halmstad är det Barbro Stålheim som har ett särskilt ansvar för denna fråga.
 
2. Nya lokaler. Lokalerna i Sundbyberg visade sig i längden vara allt för kostsamma. Om satsningen på ett Släktforskarcentrum hade lyckats, hade det kanske gått att hitta en fortsatt finansiering av de utmärkta lokalerna, men som det nu blev gällde det att i stället så snart som möjligt komma ur dem. Här har styrelseledamoten Michael Lundholm haft ett särskilt ansvar, och på ett mycket förtjänstfullt sätt lyckats ordna med nya, betydligt mer ekonomiska lokaler. Han har också haft ansvar för förhandlingarna med både hyresvärd och underhyresgäster. Denna flytt sparar ca 500.000 kronor åt förbundet första året, ännu mer följande år.
 
3. Nya intäkter. Här har jag själv haft ett särskilt ansvar, särskilt när det gäller det oerhört lyckade marknadsföringssamarbetet med Genline, som under 2007 gav ytterligare ca 1 miljon netto i förbundets kassa. Det handlade framför allt om försäljning av våra produkter Sveriges dödbok 4 och Sveriges befolkning 1970 och 1980. Genline hade vänligheten att via sina epostmeddelanden informera sina kunder om våra produkter och sedan vidarebfordra beställningarna till oss. Detta gjorde man som en väntjänst, utan att ta någon som helst provision. Under 2008 kommer vi att fortsätta att, via annonsering, försöka hitta nya grupper som kan ha glädje och nytta av förbundets CD-skivor.
 
Förbundsstyrelsen har m.a.o. på förhållandevis kort tid lyckats reda upp och reparera skadorna från en, det skall erkännas, kanske lite för vidlyftig och optimistisk verksamhet. F.n. kan inte den kris som Håkan Skogsjö talar om beskrivas som akut - och om vi har kört rejält till skogs så har vi i så fall nu hittat tillbaka till huvudleden. Kvarstår gör problemen med den framtida försörjningen. Är det rimligt att ett riksförbund måste hitta sin försörjning via en ständig produktion och marknadsföring av CD-skivor och andra produkter? Är det inte normalt så i ett förbund, att det är medlemmarna, d.v.s. medlemsföreningarna, som står för merparten av den centrala administrationen?  
 
Ted Rosvall
Förbundsordförande