NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2012-02-14, 01:38
Från http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Rotemansarkivet (http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Rotemansarkivet)  
 
Rotemannen, DVD-ROM, utgivare Stockholms stadsarkiv och Sveriges Släktforskarförbund, publiceringsår 2012. Ersätter alla tidigare skivor med uppgifter från rotemansarkiven med en enda. Innehåller uppgifter från Södermalm 1878-1926, Östermalm inkl. Djurgården 1878-1926, Kungsholmen 1878-1926, Gamla stan 1878-1926, Nedre Norrmalm (Jakob, Klara fs.) 1878-1926, Brännkyrka 1913-1926, Inalles 4.7 miljoner poster från rotarna 1-4, 7, 9-17, 19-20, 23-25, 28-29, 31-34 och 36. Kvar att producera är mellersta och övre Norrmalm, Vasastan och Bromma (från 1916). För drygt 1 miljon poster från rotarna 7, 9, 11, 20, 24 och 28 finns digitala bilder, 62.000 sidor i häften, om man har internetuppkoppling. Under 2013-2017 kommer återstående rotar att publiceras i nya versioner av skivan. Övrigt material kommer då också att uppdateras.  
 
-------------------------------------------------------------------------------- ----------------
 
Från http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/ (http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/)
 
Rotemansarkivet innehåller i omkring 4,3 miljoner uppgifter om mer än en miljon individer.  
 
Sök i databasen. Du kan söka i databasen Rotemansarkivet här på webbplatsen och på de olika cd- och dvd-skivor om olika stadsdelar som vi har publicerat.
 
Rotemansarkivet innehåller folkbokföringshandlingar. År 1878 skapades en helt ny kommunal organisation i Stockholm: Rotemansinstitutionen. Staden indelades i ett antal folkbokföringsdistrikt, så kallade rotar. Församlingsprästerna, som tidigare skött folkbokföringen, klarade inte längre av sin uppgift. Den övertogs istället av de så kallade rotemännen. Rotemansinstitutionen var aktiv fram till 1926. Idag finns rotemännens uppgifter om den tidens stockholmare bevarade i Rotemansarkivet. Sedan slutet av 1970-talet har personal vid Stockholms stadsarkiv arbetat med att föra över uppgifterna i Rotemansarkivet till en databas.
 
-------------------------------------------------------------------------------- --------------------
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotemansa rkivets-omrade/ (http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotemansarkivets-omrade/)
 
Registrering av Rotemansarkivet  
 
Databasen Rotemansarkivet omfattar inte hela staden. På nedanstående karta kan du se vilka delar av Stockholm som de digitalt registrerade uppgifterna omfattar. För att vara med i databasen skall personen eller hushållet som söks ha haft en permanent adress i nedanstående område någon gång mellan 1878 och 1926 (t.o.m. den sista juni). Även Brännkyrka finns med i materialet (utan att det angivits på kartan) men bara för åren 1913 till 1926.
 
Registreringen pågår. För närvarande pågår arbetet med rotarna 5 och 6. Rotarna 20, 24 och 28 kommer att publiceras under 2012.
 
------------------------------------------------------------------------
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotarnas- namn/ (http://www.ssa.stockholm.se/sv/Anvand-arkiven/Sokvagar/Rotemansarkivet/Rotarnas-namn/)  
 
Anger vilka rotar som ingår i databasen hos SSA.
 
http://www.ssa.stockholm.se/sv/ (http://www.ssa.stockholm.se/sv/)
 
Nu kan du köpa den nya Rotemansskivan i Stadsarkivets frågedisk
Du kan använda skivan i vår utställning om Rotemansarkivet. Utställningen visar  hur arkivet har gjorts tillgängligt under mer än 30 år: comfiche, cd, dvd och webb.  
 
-------------------------------------------------------------------------------- -
 
Frågor utifrån denna information:
 
1) Skiljer det verkligen ca 400000 personer emellan SSA:s databas på internet och DVD:n eller är släpar informationen SSA:s hemsida efter?
 
2) a) Om detta är skillnaden vilka rotar är det i så fall som skiljer sig?  
b) Är det de rotar som enligt SSA ska publiceras 2012, dvs 20, 24 och 28?
c) Eller är det denna mening från Wiki-Rötter som beskriver vad som skiljer För drygt 1 miljon poster från rotarna 7, 9, 11, 20, 24 och 28 finns digitala bilder, 62.000 sidor i häften, om man har internetuppkoppling.?
 
3) a) Kommer inte dessa uppgifter som skiljer att publiceras på SSA:s hemsida alls?
b) Om de gör det i så fall när kan det bli aktuellt, blir det 2012 som anges?
 
4) På vilket sätt är sökmöjligheterna vassare på DVD:n än i SSA:s nätbaserade databas?
 
5) SSA uppger att de säljer DVD:n, det är väl ingen skillnad i pris, eller?
 
6) Förstår jag dig rätt Carl, om jag uppfattar det du skriver som att  
a) SSA inte har möjlighet att publicera sina klara rotar på nätet för att de dras med ekonomiska neddragningar?
b) Släktforskarförbundet har därför gjort denna DVD för att få ut materialet?
c) samt att det ska ge förbundet (och även SSA?) inkomster?
d) Hade det inte i så fall varit möjligt och därmed bättre för oss släktforskare att förbundet hjälpt till att publicera material på SSA:s hemsida som är gratis, eller?
 
7) Att alla skivor blir en DVD som dessutom har samma utseende som Dödskivan välkomnas däremot förstås, precis som Elisabeth skriver härovan. Men är det verkligen meningen att man ska ladda in den i datorn eller är tanken att man ska köra DVD i datorn?
 
8) När jag försöker söka i SSA:s databas, så går det enormt trögt just nu, beror det på att det är segare att söka i den på natten, eller är det bara en tillfällighet? Det ökar iaf motivet för att skaffa DVD:n!  
 
9) Till sist en kuriosafråga lite utanför ämnet, men varför är SSA:s karta från 1925 över rotar och församlingar översatt till just franska som alternativspråk? Var det möjligen gängse arkivspråk på den tiden?