NULL Skriv ut sidan - Anbytarforum, källhänvisningar

Anbytarforum

Titel: Anbytarforum, källhänvisningar
Skrivet av: Torbjörn Jerlerup skrivet 2010-04-08, 16:33
DIS har ett samarbete med genline och ett system för att ta fram rätt kyrkbok, kallat Dispos. Det är en tjänst de lätt skulle kunna utvidga så man skulle kunna skapa en sån tolk för medlemmar och icke medlemmar.
 
Ur deras hemsida: http://www.dis.se/dispos/
 
 
Vad finns just nu?
 
DISPOS har nu funnits ett år. Vi har många idéer om vilka resurser som skulle kunna vara tillgängliga. Några har redan kommit på plats. Mycket behöver trimmas in, men vi vill ändå inte vänta med att gå igång. Idag finns hänvisningar till församling och kyrkoboksvolym samt till Genlines koder. För en del områden till rätt sida, för andra områden bara till rätt församling. Det finns också hänvisningar till SCB-längderna 1860-97 hos Genline för alla län. Till många församlingar finns också hänvisningar till personregister. Man kan se var en församling ligger på Eniros kartor och har också en direktingång till Lantmäteriets historiska kartor.
 
Kyrkoboksvolym
Där vi har uppgifter hänvisar vi till församling, kyrkoboksvolym och i vissa fall även till ungefärlig sida. Kvaliteten på sidhänvisning står angiven. Fem är bäst kvalitet och ett är sämst.
 
Genlines GID-nummer
Om Genlines bildläsare Genline FamilyFinder (GFF) (och du har ett abonnemang hos Genline) visas automatiskt den sida som föreslås i Dispos.För att aktivera kopplingen till Dispos får man välja Dispos-inställningar i Arkiv-menyn på GFF:en. I den mån sida saknas, visas församling och aktuell volym. Mer info om Genline och GFF - läs här!
 
SCB-längder
Ett problem med SCB-längder 1860-97 är ju att de ligger länsvis och inte församlingsvis. Genom insatser från olika släktforskare och DIS regionföreningar, kommer hänvisning till rätt sida hos Genline läggas ut efterhand.
 
Register till kyrkoböcker
När man ändå söker på församling och längd, är det ju också enkelt att redovisa om det finns något register till församlingens kyrkoböcker. Det finns ju idag register till väldigt många av Sveriges församlingar, men de ligger på många olika ställen. En del finns på webben, andra på CD-skivor eller tillgängliga på papper på arkiv. Tanken är att här skall finnas referenser till register som finns allmänt tillgängliga.
 
Kartor
Som släktfoskare är det ju viktigt att hålla koll på var man forskar. För att underlätta det finns här referens till varje församlingskyrka på Eniros kartor. Här finns också en genväg till Lantmäteriets historiska kartor.