NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2009
Skrivet av: Lars Ohlsson skrivet 2009-03-10, 13:09
Jag tror Claes-Göran har en poäng i att mycket av problemen ligger i användandet av detta medium i sig själv. Jag har en livslång erfarenhet av föreningsarbete och har även varit tjänsteansvarig för elektronisk meddelandehantering.
 
Detta forum medger ett arbetsätt där man snabbt kan lägga in frågor och snabbt erhålla svar. Denna dialog när det gäller att hjälpa varandra med släktforskning är dialog mellan enskilda individer som delger varandra kunskap.
 
När det gäller frågor av organisatorisk art eller utformning och finesser på själva forumet så har mottagande aktören en annan roll. Denne företräder inte längre sig själv som i den vanliga dialogen. Mottagaren företräder då hela organisationen och kan bara agera och svara utifrån den delegation som ligger dennes roll. Om det är oklart vad denna roll får göra så kommer säkert personen att känna sig trängd och agera på ett kantigt sätt. Det är detta som uppfattas som arrogant och störande av den som skriver inläggen.
 
För att förebygga detta så bör de som svarar på detta forum ha en klar bild över hur de ska agera på olika typer av frågor. Om de agerar på egen hand ovanför sin delegationsnivå kan den demokratiska process som gäller i organisationen äventyras. Om de svara avvikande eller inte alls så äventyras medlemmarnas förtroende för styrelsen och dess representanter. Man kan inte som frågeställare kräva ett direkt svar eftersom en demokratisk organisation kräver att flera måste kunna delta i besluten för ett det ska bli ett bra och ett på rätt sätt förankrat beslut
 
Tydligheten kan bestå ett av alla känt regelverk för hur inläggen ska besvaras. Till att börja med bör det delas upp i minst två grupper
 
1. Hantering av detta forum. Bör kunna hanteras av en av styrelsen utsedd kommitté som skapar och kommunicerar ett tydligt regelverk.  Synpunkter på forumet hanteras i denna kommitté och ändringar i regelverket kommuniceras. Vissa frågor som ligger utanför denna grupps mandat måste förankras uppåt vilket leder till längre ledtider.
 
2. Övriga frågor som ligger på förbundsstyrelsen. Det är samma här, stadgar och regelverk ska vara tydliga och väl kommunicerade. Synpunkter på dessa frågor eller nya frågor måste med nödvändighet hanteras på styrelsemöten. Det kan göras en del delegation till andra grupper men sker det i för stor utsträckning så uppstår en otydlig organisation. Här bör den som har synpunkt få reda på när frågan kommer att behandlas och även få ett svar när frågan är utredd. Man behöver inte älska det svar man får men man måste respektera det. Det är det som grunden med ett demokratiskt tänkande.
Jag tror att om vi fick en sådan tydlighet i hur frågor hanteras så försvinner nog merparten av irritationen är idag.
 
Vänliga hälsningar
Lars Ohlsson