NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 1999-09-17

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 1999-09-17
Skrivet av: Johan Sjöberg skrivet 1999-08-25, 14:53
Hej.
 
Jag har skummat igenom de ovanstående inläggen i det här ämnet.  
 
Så långt tillbaka som jag själv kan minnas, så har jag alltid varit intresserad av mitt ursprung. Det kanske kan förklaras av min familjebakgrund. Mina farföräldrar kom till Sverige från Finland 1956, där min farfar arbetade på Fagersta bruk. Min far Ralf föddes 1959 i Västanfors församling i Fagersta i Västmanland i Sverige, som den förste svensken i familjen. 1960 eller 1961 (delade meningar finns, men utredning pågår) flyttade familjen till Botkyrka sn i Södermanland, där min farfar arbetade vid Alfa Laval i Tumba som fräsare medans min farmor skötte hushållet i baracken i Tullinge som de bodde i. 1968 flyttade de till Tumba, som då låg i Botkyrka sn, men numera utgör en egen församling (även om jag för enkelhets skull brukar skriva Tumba sn, vilket jag förklarar med att församlingar ligger i städerna, socknar på landsorten. I detta sammanhang anser jag att även Stockholms södra förorter är landsorten, såvida de inte inkorporerats med Stockholms stad, vilket aldrig skett för Tumbas del). Min farfar arbetade kvar vid Alfa Laval i Tumba tills han blev förtidspensionerad p g a arbetsbrist 1985. Min far växte huvudsakligen upp i Tullinge och Tumba, som på den tiden var betydligt mer lantligt än idag. När han började på gymnasiet 1975 så mötte han min mor, Gudrun, som var ett år äldre. Hon är född i Stuvsta i Huddinge sn, söder om Stockholm, där hon växte upp. Mina morföräldrar var båda två akademiker: Min morfar var ingenjör och min mormor farmaceut, utbildad vid Uppsala universitet. Båda hade en ganska enkel bakgrund. Min mormors far var först bageriarbetare, men drev sedan ett eget bageri. Min morfars far satt på ungdomen på uppfostringsanstalt, och dömdes till fängelse för stöld, och inställde sig alldrig till värnpliktstjänstgöring. Oftast saknar han yrkestitel, i någon enstaka församling benämns han gårdskarl och liknande. Min morfars föräldrar förde en kringflackande tillvaro och var troligen vid något tillfälle bosatta i varenda län i hela Sverige, med något undantag. Flera av deras barn sändes av myndigheterna till fosterhem, något som präglat min morfar, och det var nog därför han kämpade så för att ta sig ur detta. Mina morföräldrar (ingenjören och farmaceuten) tillhörde medelklassen, men av olika skäl som jag inte vill nämna så blev de tvugna att sälja sitt hus i Stuvsta 1968, varefter de flyttade till det då väldigt lantliga Salem, vilket ligger mellan Södertälje och Tumba. Min morfar blev sjukpensionerad och mina morföräldrar skilde sig 1974.
 
Mina föräldrar möttes som sagt på Tumba gymnasium c:a 1975, och förlovade sig 1976. I samband med detta rymde min far hem till min mor, i hennes mammas bostad i Salem, där han var bosatt i över ett år (även om han var skriven hos sina föräldrar i Tumba). Som ett resultat av denna förening föddes jag på Södertälje sjukhus den 17 november 1977, klockan 16:25, samma dag som den första snön kom den vintern. Vad nu det töd på...
 
När jag var tre månader gammal separerade mina föräldrar, inte helt odramatiskt, o så småningom flyttade min blivande styvfar in istället. Jag är född som Johan Ralf Halvardsson, men då min mor gifte sig fick jag min styvfars namn, Carlsson. Min far flyttade till Karlstad och kontakten mellan honom och min mor, och mellan honom och mig, var i princip bruten. Däremot har jag alltid haft kontakt med mina farföräldrar, samtidigt som blivt uppfostrad likadant som mina yngre halvsyskon. Men p g a omständigheterna som lett till mig: det utländska inslaget (visserligen finlandssvenskt, men ändå), min brist på kontakt med min far i barndomen m m tror jag har varit en drivkraft. När jag var 11 år gammal tog mina farföräldrar med mig och min kusin till deras gamla kvarter i Helsingfors, där vi även träffade farmors kusin. Farmor talade om för honom att jag var intresserad av släktens historia, och han berättade att han hade en släktutredning hemma, som sträckte sig till 1700-talets början. Han lovade att skicka kopior på utredningen, vilket också gjorde. När jag var 14 år flyttade jag med min mor, min styvfar och mina halvsyskon till Åkers Styckebruk i Södermanland, där min mor o styvfar hade köpt ett hus. Då hade jag -via farmor o farfar- återupptagit en något sporadisk kontakt med min far, som då bodde i Edsvalla, några mil utanför Karlstad. Sedan 15-årsåldern har jag sökt efter mina rötter i både Sverige och Finland, och har idag ett stort antal anor. Jag har för länge sedan slutat räkna dem, men de kommer på mödernet från Södermanland, Uppland, Dalarna, Västmanland, Närke, Värmland, Hälsingland och Östergötland och på fädernet huvudsakligen från Finland, men via en adlig ana på farfars sida har jag även rötter i det medeltida Sverige. Mina anor har varit kungar, majorer, kaptener, kyrkoherdar, komministrar, mjölnare, bönder, torpare, husmän, drängar och backstugusittare (bl a). I min släkt finns såväl socialister som företagsledare osv osv. Jag tycker det är oerhört fascinerande att försöka binda ihop två till synes obesläktade personer, och forskar därför inte bara på mina egna anor, utan även min styvfars, och andra ingifta släktingars. Jag har bott i Strängnäs och Södertälje på senare år, men bor numera i Edsvalla och flyttar inom kort till Karlstad, där jag studerar historia vid universitetet. I samband med att min släktforskning kom igång så öppnades även ett historiskt intresse som blir allt starkare. Från början så var jag väldigt intresserad av högreståndssläkter, adel och rika borgare o dyl, vilket kan verka lite konstigt för ett arbetarbarn från Stockholms södra förorter, men numera är jag mer intresserad av bondesläkter och allmogesläkter i största allmänhet.
 
Det var vad jag hade att säga. Jag blev lite långrandig, men vet inte om det kan sägas kortare.