NULL Skriv ut sidan - Utflyktstips

Anbytarforum

Titel: Utflyktstips
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2004-03-10, 17:19
Det vore väl ändå intressant att undersöka varifrån denna historia härör. Läser f n Mats G. Larsson Vikingar i Österled där densamme kombinerar material från Isländska sagor och andra källor med runinskrifter från Sverige. Väringarna vid det kejserliga hovet i Konstantinopel upptar en stor plats i berättelsen och verkar mer verkliga än någon Arn Magnusson . Finns det någon bevarad runinskrift från denna del av Sverige som talar om en väring återkommen från Konstantinopel?
Är det möjligt att finna när denna berättelse - om den hemvändande - först nämns?
Vänligen,
Olle Elm
 
PS. Efter lite sökande på nätet fann jag följande:
Bror Jansson, som tidigare var rektor vid Helsjöns folkhögskola, nedtecknade en del av de traditioner som finns kring Kattunga. Här är en av dem, återgiven i Landet kring Veselången, del II, av Knut Hansson:  
 
En man från Kattunga tog tjänst vid kejsarens hov i Konstantinopel, där han tjänstgjorde som livvakt i kejsarens personliga skyddskår. Genom umgänget med de kristna blev han omvänd till kristendomen. Efter slutad tjänst i Konstantinopel, återvände han till sin hembygd Kattunga och övertog då sin fädernegård. Intill fädernegården byggde han en privat kyrka, en så kallad gårdskyrka. Några enstaka människor i västra Sverige hade på den tiden blivit kristna och de fick då naturligtvis komma till den enda kyrka som då fanns, den unga kyrkan i Kattunga.  
 
En samlare av gamla sägner var friherre Nils Gabriel Djurklo, som från 1865 tjänstgjorde som antikvitetsintendent. Han berättar: När kristna läran kom in i Mark voro de, som bodde längst i söder de som först övergåvo fädrens tro, och dessa byggde sig en kyrka i Kattunga. Härifrån har kristendomen utbrett sig över Marks härad, och Kattunga är därför häradets moderkyrka. När hon byggdes funnos flera kyrkor i Halland, men mot norr var Rångedala i Ås och mot öster Byarum i Östbo de närmaste. Varken i Kind, Bollebygd eller Västbo fanns någon kyrka, utan voro folket där ännu hedningar.
 
Man kan ju undra var rektorn fick sin historia ifrån. DS