NULL Skriv ut sidan - SVAR contra Genline

Anbytarforum

Titel: SVAR contra Genline
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2006-08-31, 15:32
Genline är bra då man forskar över stora ytor, exempelvis om resandefolket eller människor som flyttade runt mycket. Det som kan irritera är att mikrofilmsscanningen inte håller bästa kvalit?. Mikrofilmen var det media som lämpade sig bäst för att distribuera kyrkböcker till släktforskare förr. Idag har vi Internet och digitala bilder som kan överföras med snabb hastighet (oavsett om vi pratar om SVAR eller Genline, så går det onekligen fortare att forska idag än för tio år sedan). Då Genline är ett privat företag så har de tillgängliggjort materialet på ett mycket bra sätt. Kvalit?n kan ju inte bli bättre än bästa mikrofilmsscanningen. Där kanske både SVAR och Genline haltar pga att de valt en viss upplösning på bilderna för att överhuvudtaget kunna massutskicka dem.  
 
Det jag funderar på är varför mikrofilmerna är så dåligt gjorda ? Varför har ingen inom Riksarkivet påtalat detta för firma Recolid då detta företag på 1960-talet fick i uppdrag att filma kyrkböcker och andra arkivhandlingar. Har det varit okunnigt folk inblandade då mormonfilmningen togs fram ? Nu är det för sent att åtgärda. Det som upprör är ju att nyfilmning ifrån SVAR även hållit dåligt kvalit?. Det är oacceptabelt att få en mikrofilmad kyrkbok/dombok  som har svarta partier (fuktfläckar i regel som blir mörka vid filmning) och är nästintill oläslig, eller för den del en bok med för ljusa partier så det fattas textrader på sidorna. SVAR skriver i sina förteckningar i dylika fall svårläst.....   då jag sedan har kontrollerat originalet på landsarkivet och digitalfotograferat dessa svårlästa arkivhandlingar så har det aldrig varit något som är svårläst - det har varit dålig mikrofilmning helt enkelt! Här borde SVAR som en statlig myndighet med kvalit?tskrav på sig se över sin verksamhet.  
 
Kvalit? inom släktforskningen är viktigt. SVAR borde inte satsa så mycket på att scanna mikrofilmer som är dåliga utan ta och filma om dessa arkivvolymer digitalt (varefter skyddsmikrofilm sedan kan tas ut för långtidsförvaring). Mantalslängderna som SVAR har på sin sajt är i många fall mycket mörka och borde inte ha lagts ut i det skick som gjorts. De är dåligt mikrofilmade. En digitalfotografering på Riksarkivet skulle gjorts på 1600-talets mantalslängder och övrigt intressanta äldre frekventa handlingar (ss landskapshandlingar). Att kvalit?n blir mycket bättre kan bara ses på SVAR:s material över Älvsborgslösen 1571 som blev scannat digitalt, detta efter påtryckningar på RA ifrån en kunnig SVAR-medarbetare. Mer sådana initiativ behövs!    
Då jag själv sysslat med digitalfotografering av arkivhandlingar så kan jag gå i god för att det inte tar så lång tid att göra detta. Det är mer viljan och att man har fasta rutiner i arbetet.
 
SVAR:s sammanställning av mantalslängderna är en mycket bra id? i övrigt. Förhoppningsvis gör de detsamma med landskapshandlingarna så att de som forskar mycket på gårdar och agrarhistoria kan få tillgång till ett överblickbart material. För närvarande scannas även Generalmönsterrullorna ifrån Krigsarkivet och det är också ett spännande material - det är ju en historisk dokumentation som kan användas i större forskning än att bara leta efter sina egna gener.