NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-31

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-31
Skrivet av: Ian Hamilton GF skrivet 2003-10-30, 15:28
Det senaste stickspåret i denna diskussion, motsättningen mellan akademiskt inriktade släktforskare och vanliga amatörer, kräver en kommentar.
 
Jag har i ett antal ledare i GF-Aktuellt försökt framhäva att den akademiska forskningen har mycket att hämta av amatörforskningen, liksom självklart omvänt. Amatörforskare, som ju flertalet av oss är oavsett akademisk titel, kan på ett helt annat sätt än institutionsbundna historiker lägga ner oändlig tid på att studera både enskildheter i historien och samband över alla ämnesgränser. Båda behövs, det är hela saken.
 
Sättet att presentera författare och recensenter tycker jag för min del faller inom ramen för redaktörens mandat. Styrelsen kan och måste ha rätt att bestämma om ekonomi, utgivningsplan och tidskriftens profil; ingripande i det rent redaktionella arbetet ska styrelsen avhålla sig från.  
 
Det är dock lätt hänt att den som bara ser Släkt och Hävd och inte GF:s övriga verksamhet bildar sig en felaktig uppfattning om föreningen. Även om GF har som en av sina viktigaste uppgifter att främja vetenskaplig släktforskning är det lika viktigt att verka för vetenskaplighet i släktforskningen, dvs kvalitet, källkritik och tillförlitlighet hos vanliga släktforskare utan akademiska ambitioner eller kopplingar.
 
Genealogiska Föreningen bildades 1933 till stor del som en reaktion mot vad man då upplevde som en snorkig attityd från etablerade forskare mot amatörer och lekmän som ägnade sig åt att utreda mer eller mindre bemärkta släkter. I takt med att släktforskningen fick allt större utbredning som en folkrörelse har medlemsbasen breddats både socialt och geografiskt.  
 
I dag finns både totala nybörjare och mycket erfarna forskare med i föreningen, och GF har mycket att erbjuda båda dessa grupper och alla kategorier däremellan. Vår svagaste gren har väl varit att hjälpa forskare som är mitt uppe i det mest hektiska skedet av kyrkoboksläsning, eftersom vi före Genline haft ganska måttlig tillgång till just kyrkoböckerna. Men så fort forskaren har stött på ärftliga släktnamn bland anorna har de kunnat vända sig till vårt släktnamnsarkiv och därifrån kunnat gå vidare till litteratur och äldre forskningsresultat.  
För dem som just har börjat forska har ofta klippsamlingen och andra hjälpmedel på GF kunnat hjälpa till att hitta ett födelsedatum och en födelseort att inleda arkivforskningen med.
 
Det finns säkert ett antal GF-medlemmar som ser Släkt och Hävd som huvudskälet att vara medlem. Några har ju t ex sagt det i den här diskussionen. Men vi vet också att det finns ett stort antal som ofta känner sig främmande för Släkt och Hävds ämnesval och tycker att artiklarna är tunglästa och alltför sällan direkt relaterade till läsarens egen forskning. De väljer ändå att vara medlemmar för att de har annan nytta av föreningen, eller kanske mer oegennyttigt för att de helt enkelt vill att GF ska finnas. Några har uttryckt (i brev och mejl) att de kanske inte har konkret nytta av GF eller SoH just nu, men att id?n att samla släktforskares resultat för framtida forskares nytta är så viktig att de ändå vill vara med.
 
En allmän medlemsenkät skulle sannolikt ge så stort bortfall i vissa av grupperna att resultatet skulle bli ytterst svårtolkat eller rentav missvisande. Däremot kan det finnas skäl att fundera på en urvalsundersökning där man får följa upp och återkomma till dem som inte svarar spontant. Det är en arbetskrävande metod, men utsikterna att få ett användbart resultat är väsentligt större. Den kan därför vara värd att allvarligt överväga. Höstmötet bestämmer.