NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-24

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-24
Skrivet av: Chris Bingefors skrivet 2006-12-24, 08:40
Hej igen Anne-Lee
 
Vi har tagit det bästa från många olika länders julseder efter att ha jobbat internationellt under många år. Det är ganska skönt att kunna gå förbi bergen av julskinka i affären utan att känna stress för att allt ska bli rätt.  
I Norge har man lite olika julmat i olika delar av landet, men lutfisk är definitivt med. Det går man ut och äter med sina arbetskamrater före jul, ungefär som vi äter julbord. Deras lutfisk är mycket godare än vår, kanske de spar den bästa till sig själva och exporterar resten. I Sverige går det inte att få tag på pinnekjött som jag tycker mycket om, fårkött på ben som saltats, torkats och lättrökts och sedan ångas på björkris i en stor kittel.
Vi har engelsk Christmas cake också och på julmorgonen lyssnar vi på Christmas Carols och minns de oerhört vackra kvällarna i Amiralitetskyrkan i Greenwich.
 
När jag jobbade i svenskbygderna i USA på 80-talet träffade jag många gamla 1:a och andragenerationens skandinaver. Det som slog mig var att de hade gammal svensk jul jämt. På något sätt kom man över hemlängtan genom att äta det som förr var lyx och julmat varje dag. Den traditionen uppstod kanske för att man ville visa för sig själv att man gjorde rätt som lämnade familj och hemtrakt för att söka lyckan i Amerika: Titta så bra vi har fått det. Jag var t ex, tillsammans med dem, den ende som åt kokt potatis (ansågs mycket originellt bland senare generationers amerikaner). Men de skandinaviskättade åt kokt potatis med mycket smör och grädde! Många av de vardagliga mattraditionerna var extrema varianter av det som på 1800-talet var fest i Sverige, vitt bröd, smör, grädde, socker, fett kött. Och dessutom i stora mängder.
 
Klockan är 8.30 och gryningen är här.  
 
God Jul