NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-05

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-05
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2003-09-04, 23:43
Visst är det en modern metod att läsa originalhandlingar via internet i stället för att sitta på arkivet. Och så väldigt omoderna har väl heller inte mikrokorten hunnit att bli - särskilt som det faktiskt går betydligt snabbare att dra förbi kort efter kort under mikrokortsläsarens lins för att hitta rätt sida än hitta samma sida via Genline med en lååångsam nedladdning av en bild i taget...
 
Men nu består ju internet av mer än digitala bilder av originalhandlingar - och felaktigheter och okontrollerade uppgifter sprids med digerdödens hastighet jorden runt.
 
Om med gammalt tradionellt sätt menas att noggrant kontrollera alla uppgifter i primärkällor, så hoppas jag innerligt att det aldrig blir omodernt - för det är ju bara då man kan se med egna ögon vad det verkligen står och göra en egen tolkning! Annars är man ju helt beroende av att andras läsning, avskrift och tolkning är riktig.
 
För mig är det helt obegripligt att så många verkar tro så blint på allt man läser och hör. Det gäller ju inte bara släktforskning naturligtvis. Står något i tidningen eller sägs på TV, så är det genast sant. Så varför inte också tro på allt man hittar på internet?
 
Ett litet exempel:
 
- När Johanna Olsdotter föds år 1835 skriver prästen in henne i födelseboken och husförhörslängden.  
 
- Ungefär vart femte år läggs det sedan upp en ny husförslängd.
 
- År 1890 har Johanna funnits med i cirka tio husförslängder, trots att hon hela tiden har bott kvar på födelsegården; och för varje ny husförslängd har uppgifterna skrivits av från den föregående längden.
 
- Detta år, precis som han gjort vart tionde år sedan 1860, gör prästen ett utdrag ur den då aktuella husförhörslängden av de personer som bor i socknen den 31/12 1890 (d.v.s. de personer i längden som inte är överstrukna), och sänder det till Statistiska Centralbyrån (SCB).
 
- Drygt 100 år senare sitter Arkion (en avdelning inom Riksarkivet) och skriver av detta SCB-utdrag och lägger in uppgifterna i en databas, där de olika fälten/uppgifterna har standardrubriker som satts av Arkion och därför inte alltid överensstämmer med originalet.
 
- Denna folkräkning blir sedan tillgänglig via internet.
 
- En släktforskare (som inte har abonnemang hos Arkion) sitter så vid bibliotekets dator, och kan därför inte bara kopiera av Arkions uppgifter, utan får skriva av dem för hand.
 
- Hemma vid den egna datorn skrivs uppgifterna av från blocket och läggs ut på den egna hemsidan.
 
- Denna hemsida upptäcks av en amerikan som inte förstår hälften av vad där står och inte vet något om svensk folkbokföring eller geografi.
 
- Via denne amerikanske släktforskare hamnar så uppgifterna i Familysearch.
 
- Därifrån hämtas de av en hjälpsam släktforskare som svarar på en fråga i Anbytarforum.
 
- Den tacksamme frågeställaren (som inte har någon skrivare till sin dator) skriver så av uppgifterna på ett block för att ge till en släktforskarkollega som inte har dator.
 
- Denne kollega tar i sin tur med sig uppgifterna till sin förenings nästa anbytarträff.Alla som litar på att uppgifterna om Johanna Olsdotter som finns tillgängliga på denna anbytarträff är lika pålitliga som uppgifterna i den första husförhörslängden: Tror ni på tomten också?
 
Alla som skulle våga använda de uppgifterna i den egna antavlan utan att kontrollera dem: Javisst, kan man bli miljonär på lotto...
 
Alla som tror att ovanstående berättelse om Johannas irrfärder genom släktforskarvärlden bara är en svartmålning: Välkomna till verkligheten!