NULL Skriv ut sidan - Hur långt tillbaka i tiden kan man finna sina anor? / Äldsta stamtavlan?

Anbytarforum

Titel: Hur långt tillbaka i tiden kan man finna sina anor? / Äldsta stamtavlan?
Skrivet av: Tomas Karlsson skrivet 2005-12-03, 17:10
Ralf Palmgren nämner här ovan att Saint Arnoul och Pépin I de Landen är de äldsta påvisbara förfäderna till Charlemagne (Karl den store), vilket är riktigt. Åtminstone finns en allmän acceptans för detta, och allmän acceptans brukar ju vara synonymt med sanning när man diskuterar så pass här ålderdomliga stamtavlor.
 
Vill man komma ännu längre tillbaka i tiden så blir man nödgad att ansluta sig till spekulativa teorier som ofta bygger på senare källor, vars tillförlitlighet därför kan betvivlas.
 
En sådan källa är Vita Gundulfi från 800-talet. Väljer man att tro på den så kan man faktiskt spåra förfäderna till Saint Arnoul alias Arnulf (Ernulphe), majordomus i Austrasien och biskop av Metz ca 612-629. Arnulf (död 640/41) är väl känd och var bl. a. rådgivare till kung Klotar II.
 
St Gundulf var omkring år 600 episcopus Tungrorum, biskop av Tongres, en något missvisande titel eftersom biskopssätet redan då flyttats till Maastricht av företrädaren. Enligt lokal tradition avled han ca 607.
 
Enligt Vita Gundulfi var Arnulf son till Bodogisel och nepos till St Gundulf, i sin tur son av den kände austrasiske tronpretendenten Munderic (dödad 532). Munderics far Chloderic (i Vita Gundulfi kallad Childeric men identisk med den av Gregorius av Tours omnämnde Chloderic) hade begått en svår synd i det att han mördade sin lame far Sigibert (508/09) och således bemäktigat sig dennes ripuarisk-frankiska kungadöme i Köln-området. Chloderic (=Childeric) betecknas därför som förrädare, och redan 509 blev han själv mördad på order av merovingiske frankerkung Klodvig I.
 
Enligt VG skall Chloderics synder drabba hans ättlingar ända till tredje och fjärde generationen - men Gundulf, sonson till förrädaren, bröt detta mönster i förtid genom ett dygdigt leverne, och erhöll därför Guds nåd.
 
Berättelser som denna gör att sanningshalten i Vita Gundulfi ifrågasätts. Ett annat bekymmer är att den Arnulf som omnämns i VG ej med säkerhet kan beläggas vara identisk med biskop Arnulf av Metz. Detta accepteras dock av bl. a. Christian Settipani och David H. Kelley.
 
Arnulf var nepos till Gundulf - och nepos kan ju betyda barnbarn, syskonbarn eller till och med syskonbarns barn. Detta gör det alltså än krångligare att reda ut släktskapsförhållandena. Settipani håller Arnulfs far Bodogisel för att vara en brorson till Gundulf (Settipani menar här att en historisk person Mummolinus var bror till Gundulf och far till Bodogisel). Kelley å sin sida har hävdat att Bodogisel var en son av St Gundulf.
 
I nedanstående tabell har jag valt att följa Settipanis rekonstruktion:
 
TABELL 1
  Munderic de Vitry, seigneur de Vitrey, austrasisk tronpretendent
  * 0505 cirka † 0532 cirka 27 år revolterade mot merovingerkungen Theoderic I men dödades
     
    Barn:
      Gondulfus de Tongres, biskop av Tongres, guvernör av Marseille 581
      * 0524/0532 † 0607 cirka cirka 83 år
         rikshovmästare till kung Theodebert, möjligen far till Bodegisel II
      Bodogisel (Bodegisel, Baudgise) av Austrasien, patricier i Provence, austrasisk dux i Aquitanien, tabell 2
      * † 0581/0585
      Mummolin de Soissons, Mummolinus, neustrisk hovmästare?, tabell 3
      * † 0566 efter
 
 
GENERATION 1
 
 
TABELL 2 (Generation 1, från tabell 1)
  Bodogisel (Bodegisel, Baudgise) av Austrasien, patricier i Provence, austrasisk dux i Aquitanien
  * † 0581/0585
 
 
TABELL 3 (Generation 1, från tabell 1)
  Mummolin de Soissons, Mummolinus, neustrisk hovmästare?
  * † 0566 efter
     
    Barn:
      Babon (Bobo) av Austrasien, dux, bysantinsk ambassadör 584
      * † 0584 efter
      Bodogisel II (Bodegisel, Baudgise) av Austrasien, austrasisk adelsman, bysantinsk ambassadör
      * † 0588/0589 dödades av befolkningen i Kartago
 
 
Det är alltså denne sistnämnde Bodogisel (II) som enligt Vita Gundulfi var far till St Arnulf av Metz - förutsatt att man litar på VG samt att man utgår från att VG:s Arnulf verkligen är identisk med Arnulf av Metz.
 
MvH,
 
Tomas Karlsson