NULL Skriv ut sidan - Vigselålder

Anbytarforum

Titel: Vigselålder
Skrivet av: Ben Hedenberg skrivet 2014-03-05, 02:43
Här följer ytterligare några fakta om åldern genom tiderna för att gifta sig. Den legala minimiåldern för giftermål höjdes genom århundradena, om än på mycket lång sikt. Hälsingelagen är den enda svenska medeltidslag som anger någon nedre åldersgrans, för kvinnor till 12 år. Denna gräns var den samtida katolska kyrkans som också stipulerade 14 år för mannen. I giftermålsbalkeni 1734 års lag hade gränsen höjts till 15 år för kvinnan och 21 för mannen. Senare skulle den höjas till 18 år för kvinnan, Se mer om den senare tiden på Marita Perssons hemsida.
 
I en undersökning av Lennart Andersson Palm visade att 1620-talets svenska samhälle präglades både av låga vigselåldrar (omkring 21 år) och en låg andel ogifta kvinnor över 15 år (cirka 30 %). Av de ogifta hade dock en femtedel förut varit gifta.
 
Den tidigaste vigselåldern för svenska män som hittills kunnat tas fram är beräknad med norrländska militära utskrivningslängder från åren kring 1640. I undersökningen ingår 278 män från sex socknar i Hälsingland och nu ar det inte fråga om någon maximal aktenskapsålder utan en ren genomsnittsålder. Åldern vid första giftet var i genomsnitt 21,5 år, en siffra som gott och väl ryms under det maximital för ungefar samtida kvinnor i samma landskap på 26,7.
 
En del berättande kallor nämner lägre giftermålsåldrarlangre tillbaks i tiden: Om bonden Håkan Håkansson och hans hustru Ingeborg sägs i Kinnevalds härads dombok 162l:
 
Finns här vid gränsen en stor osed, att de borgzja sina barn så små och unga, att de icke veta eller kunna förstå, vad äktenskapet iir; ej heder vad de är skyldiga Gud allsmäktig eller varandra. Så att Ingeborg, som redan varit gifti några år, ännu inte är femton år fyllda, och Håkan Håkansson inte över arton år.
 
Ännu i början av 1600-talet förekom i Danmark att man inom allmogen begärde trolovning för flickor ända ner i åttaårsåldern. I ett fall från 1639 godtogs förlovning av en tolvårig bondflicka av kyrkan men avslogs för en nioårig. Prästerna tycks här ha varit mer restriktiva än allmogen. Man kan väl med tanke på den mänskliga naturen förmoda att dessa trolovade barns köttsliga samliv inte sällan inleddes omedelbart efter pojkens pubertet och resulterade i graviditet kort tid efter flickans. Även längre fram i tiden finns exempel på tidiga äktenskap: I Värmland påstods 1726 att bondbarnen gifte sig innan sönerna knappt hunnit till 20 och döttrarna till 15 år och i de ovanligt innehållsrika mantalslängderna från Marks härad i början av 1700-talet noterade inte sällan mantdskommissarierna att nygifta hustrur var 15 år.
 
Hälsningar
Ben