NULL Skriv ut sidan - Almanacksproblem

Anbytarforum

Titel: Almanacksproblem
Skrivet av: Ola Andréasson skrivet 2011-08-13, 19:17
Det är säkert en kvarleva av den så kallade veckoräkningen eller räpparäkningen du stött på, en mycket gammal sed som var i bruk länge i södra Småland.
 
Jag hittade ingen riktigt bra förklaring på Internet, men hittade åtminstone denna text som uppges ha Encarta 2000 som källa:
Året delades i fyra räppar, vars slutdagar var Marie bebådelsedag, midsommardagen osv., men sedan gregorianska kalendern införts i Sverige 1753 bibehöll man här de gamla dagarna, dvs. gamla Marie bebådelsedag blev 5 april etc. Särskilt vårräppen fram till midsommar var viktig, och man räknade veckorna baklänges fram till midsommar. Bruket var vanligt i Götaland. Paralleller finns på kontinenten. [Slut citat.]
 
Man började alltså med trettonde veckan vid gamla Marie bebådelsedag, nästa vecka var tolfte veckan och så vidare. Respektive vecka hade olika uppgifter i vårbruket som borde utföras i just den veckan. Uppgifterna kunde variera från ort till ort. De sista veckorna var egentligen inte så viktiga - antagligen är det därför en del av dina almanackors anteckningar slutar efter sjätte veckan. Osby Hembygdsförening hade en bra artikel om det här i sin årsbok 1980, av Sten-Bertil Vide.
 
O.A.