NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-27

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-27
Skrivet av: Mikael Persson skrivet 2005-01-13, 11:24
Att 'tillhöra en släkt' och att 'vara släkt med någon' är två olika begrepp, om än besläktade med varandra ...
 
Brasklapp:  
Mycket av de gamla traditionella släktbegreppen har dels försvunnit och dels anses nu som 'politiskt inkorrekta' och kommer förmodligen att fasas ut mer och mer. Den allmänna trenden är ju också att man individuellt har rätt att definiera vad olika begrepp ska innebära. Man har också mer och mer kommit till insikt om att män och kvinnor trots flera fysiska och känslomässiga skillnader är lika mycket värda som personer betraktade -- en del har drivit det ännu längre och menar att de båda könen är helt likvärdiga i alla aspekter.  
 
Traditionellt sett så har den enklaste definitionen på 'en släkt' varit: agnatiskt besläktade personer med samma släktnamn. Ogifta döttrar har oftast också räknats in, liksom hustrurna till de manliga bärarna av släktnamnet. Adopterade grenar som burit släktnamnet brukar också räknas in, fast då med distinktionen att det är en adopterad gren. Emellanåt så har också kognatiska ättlingar med samma släktnamn räknats med, fast det har historiskt sett inte varit så vanligt. Jag har också sett någonstans att det ska vara minst 3 generationer bärare av samma släktnamn för att det ska få räknas som en släkt.  
Efterhand så har dessa aspekter förändrats, t.ex. med rätten att ta hustruns släktnamn. Maken och barnen bär ett släktnamn, men är agnatiskt tillhöriga en annan släkt (om han verkligen tillhör en släkt). Samboförhållanden och partnerskap innebär andra parametrar i den djungel som släkttillhörighetsfrågan har blivit.  
 
Oavsett om man tillhör 'en släkt' eller inte så är man ju släkt med ett varierande antal personer. I strikt mening så är man släkt med alla personer i hela världen, men eftersom det är omöjligt att bevisa HUR, så brukar man dra gränsen betydligt snävare än så ... Beroende på kultur, traditioner, levnadsförhållanden, miljö, intressen och annat så drar man gränsen olika. Min gissning är att man nog räknar in levande anor och ättlingar, samt kusiner med ättlingar och möjligen även nästkusiner (3-männingar) med ättlingar. De ingifta i den här samlingen brukar oftast få vara med på ett hörn också.  
De som är intresserade av släktforskning kan många gånger nämna även andra, mer perifera personer, speciellt om dessa är kända (eller ökända). Jag är släkt med Olof Palme kanske man säger (trots att är är fel tempus), även om man bara var 10- eller 15-männing med honom. Att man nämner även sådana avlägsna släktingar kan bero på att man kan visa på en koppling till en person som andra hört talats om, men också att det är intressant att kunna visa på alla mellanliggande led som har forskats fram, och då speciellt om det är man själv som gjort det.  
 
Hälsningar, Mikael!