NULL Skriv ut sidan - Fartyg och Skeppsinformation

Anbytarforum

Titel: Fartyg och Skeppsinformation
Skrivet av: Håkan Nihlman skrivet 2009-06-29, 00:16
Hej!
 
Thomas Carlsson sökte information om fartyg från norra Roslagen.
Jag håller på att forska om fartyg, dock inte i så hög grad om fartyg från just Roslagen.
I de s.k. taxeringslängderna som blev ganska specificerade från omkring 1825 så går det att få en bra bild av hur många och hur stora fartyg olika småredare i Roslagen hade. Namn på fartygen dyker väl dock inte upp förrän på 1860-talet.
Roslagsskutor seglade väl inte så ofta utrikes men gjorde de det (framförallt större skutor såsom barkskepp, briggar och och en del skonertar och galeaser) så behövde de förses med fribrev. Genom fribrev så kan kan man få reda på fartygets ägare, storlek och ibland vidare öden.
Alla fribrev 1758 - 1893 finns bevarade på Riksarkivet i Stockholm och finns lagrade i Kommerskolegiums arkiv. Det var Kommerskollegium som utfärdade fribrev inför utrikes resor.
I Kommerskolegiums arkiv finns också årliga sammanställningar över handelsflottan i sjö- och stapelstäder med början år 1781. Fr.o.m. 1867 täcker sammanställningarna i princip alla mindre orter både längs kusten och de större insjöarna. Sammanställningarna upphör 1901. Dessa handlingar är även användbara om man vill följa ett fartygs öden eftersom de oftast anger vart ett fartyg sålts, så länge det fanns kvar i Sverige.
Vill man veta mer om vilka utrikes resor som gjordes så kan man titta i Konsulernas Skeppslistor. Det är sammanställningar som gjordes av konsulaten utrikes och som årligen skickades in till Kommerskollegium.
I dessa sammanställningar kan man läsa ut vilka fartyg som besökte de olika hamnarna och vilka laster de hade samt ofta även storleken av lasten och dess ekonomiska värde.
De fartyg som seglade inrikes och var hemmahörande i Roslagen seglade mycket ofta med trävaror från norrländska lastageplatser till Stockholm.
En handling som finns på Stockholms Stadsarkiv är s.k. Hamnjournaler som angav vilka fartyg som ankom och avseglade från Stockholm och vilka laster de hade. Dessa journaler finns bevarade från 1815 och långt in på 1900-talet.
 
Jag tar gärna de uppgifter du har från dina bouppteckningar eftersom de kan ha betydelse för min forskning och jag delar gärna med mig av den information jag kan ha samlat in om dem.
 
Hälsningar Håkan Nihlman