NULL Skriv ut sidan - Medellivslängd

Anbytarforum

Titel: Medellivslängd
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2009-12-26, 14:25
Ett mycket begränsat stickprov skulle jag vilja säga, Anders...
Om jag söker på mitt födelsedatum i SvDb så är endast 1 av 11 född i annat land (ett EU-land) vilket är en underrepresentation med tanke på att 17% av dagens svenskar är födda i annat land eller har båda föräldrarna födda i annat land, men ett sådant stickprov saknar givetvis epidemiologisk relevans. Det du citerar från Folkhälsorapporten om osäkerheten i dödstalen när det gäller utlandsfödda som avlidit under vistelse i utlandet är givetvis en väsentlig anmärkning, men om du hade fortsatt citatet med nästa mening så framgår att man faktiskt försökt justera för detta när man analyserat dödligheten bland immigranter: Analyser som särskilt försökt ta hänsyn till underskattningen av dödstalen talar dock för att personer som är födda utanför Europa har en något lägre risk för tidig död än sverigefödda har.  
 
Folkhälsorapporten är en sammanställning av ett stort antal vetenskapliga hälsostudier och kapitlen är författade av experter och specialister på sina respektive områden, alltså inte Socialstyrelsens undersökning. Kapitel 1 i Folkhälsorapporten behandlar mer ingående vad som påverkat den svenska medellivslängden i positiv riktning under senaste 50 åren, där minskad barnadödlighet är en mycket väsentlig sådan faktor - spädbarnsdödligheten var ca 6 ggr högre i Sverige på 50-talet än idag.  
 
Jag vill understryka att den här diskussionen blir väldigt skev om man utgår från att det skulle vara genetiska faktorer eller något annat svenskt (vad nu detta skulle vara...) som gör att vi lever längre här än i de flesta andra länder (svenska män placerade sig på 5:e plats vid en jämförelse av medellivslängden i världen 2006 medan svenska kvinnor placerade sig lite sämre, på 10:e plats i världen, efter andra ekonomiskt rika länder i olika delar av världen som Japan, Australien, Spanien och Island...).  
 
Om man invandrat till Sverige från ett land med lägre medellivslängd än den vi idag uppnått i Sverige, så innebär det inte per automatik att man tar med sig det landets medellivslängd till sitt nya hemland. Man måste förstås ta in i ekvationen att medellivslängden är beroende av socioekonomiska faktorer, tillgång till hälso- och sjukvård och ett fungerande social- och sjukförsäkringssytem, och som sagt levnadsvanor och andra yttre hot mot hälsan.
 
Det är ett obestridligt faktum att i stora delar av världen är det fortfarande infektionssjukdomarna (t ex malaria, tuberkulos och barnsjukdomar) som är den stora dödaren för såväl barn som vuxna, medan vi i Sverige avlider i välfärdssjukdomar som t ex cancer som oftast uppträder sent i livet (vilket förutsätter att man inte redan tidigare dukat under i infektioner, svält och krig etc...). Vissa infektionssjukdomar som är vanligare i vår omvärld än i Sverige leder förstås till kronisk sjukdom som kan vara livshotande och kan förkorta livslängden (t ex hepatit och hiv) medan många andra infektionssjukdomar framgångsrikt går att vaccinera bort i befolkningen (t ex barnsjukdomarna som är ett dödligt hot i utvecklingsländerna precis som de var i 1800-talets Sverige men inte längre i den rika världen) eller går lätt att bota med antibiotika om man lever i Sverige, men inte om man lever i andra delar av världen med stora brister i sjukvården och dålig tillgång på effektiva läkemedel.
 
Därmed inte sagt att det inte finns studier som visar på förhöjd ohälsa orsakad av olika slags bakomliggande faktorer bland personer som invandrat till Sverige, vilket jag också påpekade i mitt första inlägg, men man måste i sammanhanget skilja på ohälsa och för tidig död.
 
(Detta inlägg skrivet innan jag såg Chris' betydligt mer koncisa inlägg! )
 
(Meddelandet ändrat av tbd 2009-12-26 14:34)
 
(Meddelandet ändrat av tbd 2009-12-26 15:44)