NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
Skrivet av: Björn Engström skrivet 2005-12-12, 21:24
Att baka bröd varje dag var naturligtvis omöjligt, särskilt för backstugusittare och andra fattiga. Att göra upp eld i bakugnen får man räkna med att ska göras nästan ett dygn före. Eldningen skedde först och sedan ugnen var tillräckligt varm, så sopades ugnen ren innan man gräddade brödet. Observera att eldning och gräddning skedde på samma ställe. Man bakade ofta tillsammans eftersom uppeldning var så omständlig. Det var därför vanligt att flera grannar bakade brödet tillsammans.
 
Svamp anmvändes inte som mat bland vanligt folk förrän in på 1900-talet. Hushållningssällskapen propagerade även för användning av svamp som människoföda från omkring 1860-talet. I första hand var tanken att använda svampen att blanda i mjölet för bakning. Exempel finns från Dalarna när de for runt i olika socknar och bjöd på bröd bakade av bl.a. svamp.  
Oftast blandades mjölet med olika andra växtdelar eller djurdelar. Bl. annat lavar, diverse ogräsfrön, kvickrotsrötter, löv, halm, agnar, bark och stampade ben. Vissa beståndsdelar till brödbaket vill vi inte ens höra talas om idag. Särskilt under 1860-talets nödår blev de gamla nödfodren mycket aktuella igen.  
Bröd bakat på bara mjöl var en ovanlighet. Likaså var det ovanligt eller mycket ovanligt att färskt kött eller sötmjölk serverades.  
En effektiv konservering var syrning av fisk (surmört som fångades under leken) och mjölkprodukter.
Kött och fläsk saltades in, röktes eller torkades. Normalt var fläsket härsket, vilket innebar att man inte åt så mycket sovel. Det innebar att det behövde drickas ganska stora mängder öl för att skölja ner saltet och den dåliga smaken.
Endast till jul kunde man få nyinsaltat och nyligen rökt kött och fläsk.  
 
Hälsningar
Björn Engström