NULL Skriv ut sidan - Medborgerligt förtroende

Anbytarforum

Titel: Medborgerligt förtroende
Skrivet av: Anita Berglund Eriksson skrivet 2003-04-01, 19:20
Tillägg från en annan diskussion i Anbytarforum:
 
Se nedanstående inlägg från Rolf Lijehammar, 23/2 2000  
 
Hej Pia!  
Frejd, eller god frejd betydde i stort sett ”gott rykte”, vilket har haft den största betydelse ända sedan de fornnordiska sagornas tid. Så t ex måste en persons frejd undersökas och godkännas innan han kunde tas upp i vissa sällskap.  
I 1734 års lag stadgades att en främmande eller okänd person inte fick vittna inför domstol innan man fått kännedom om hans frejd.  
Domar för vissa brott medförde att man förlorade sin frejd eller som det senare kom att heta ”på juridiska”: - förlust av medborgerligt förtroende - , vilket meddelades särskilt vid domstillfället. Enligt samma lag skulle Landshövdingen underrätta en för brott dömd persons hemortslän domen, så att hans vanfrejd blev känd.  
 
1811 skärptes lagen ytterligare då de domar som medförde förlust av medborgerligt förtroende skulle meddelas av domstolen till den dömdes församling. Brottet skulle antecknas i kyrkoböckerna så att prästen skulle ha nödvändig kännedom av de personer som sökte ett s k Frejdebetyg.  
 
God frejd var viktigt långt in på 1900-talet, då det var nödvändigt för att kunna erhålla vissa anställningar, gå in i affärsuppgörelser, eller kunna utnyttja sina medborgerliga rättigheter, som att rösta m.m. m.m. Man var inte heller godkänd som vittne i rättegångar.  
 
Ett exempel på förlorad frejd är den siste avrättade i Sverige, J Ander, som halshöggs 1910.  
Han dömdes till ” ... att mista livet och vare medborgerligt förtroende för alltid förlustig...”.  
Dvs mötte man honom, med eller utan huvudet under armen, så skulle man inte tro honom.  
 
Frejdebetyget upphörde genom Lag 24/5 1918, då straffpåföljden ”förlust av medborgerligt förtroende” avskaffades.  
I Frejdebetygets ställe kom åldersbetyget, ”Prästbetyget” som inte innehåller några uppgifter om brott.  
En kvarleva av de tankegångar som låg bakom det gamla frejdebetyget fanns länge i det nykterhetsintyg en körkortssökande måste uppvisa innan han kunde få ut sitt kort.  
Det finns också de som hävdar att beslut om indraget körkort för brott som inte har med fordon att göra är en annan kvarleva från den tid då man kunde förlora sitt medborgeliga förtroende  
 
 
Mvh  
 
Rolf L