NULL Skriv ut sidan - Upphovsrätt på internet

Anbytarforum

Titel: Upphovsrätt på internet
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2009-10-29, 00:08
Rubriken för den här sidan är Upphovsrätt på internet. Där råder inget upphovsrättsligt problem om du fått tidningen UNT:s godkännande förstås.
 
När det gäller PUL så finns det redan flera diskussionssidor på Anbytarforum om den lagen och dess tillämpningar. Dessutom finns det flera juridiska tolkningar av den och osäkerheter vid tillämpningen av den. Utöver detta så finns det ännu fler moraliska aspekter kring PUL och liknande problem. Jag vill inte väcka dessa gamla diskussioner igen, utan hänvisar till de sidor som redan diskuterar detta.
 
Men i denna specifika fråga om återpublicering av tidningsartiklar väcks en del delvis nya frågor hos mig:
 
1) Just nu publicerar tidningarna sig på internet. Det är väl känsligare än gamla nyheter, eller? Allt som publicerats på internet en gång blir straxt gammalt, men är dessutom så gott som alltid sökbart sedan!
 
2) Flera tidningar publicerar redan gamla nummer digitalt på sin egen hemsida. Där tas väl ingen hänsyn till dessa aspekter?
 
3) En del tidningar lägger redan ut nyheter från en viss tid tillbaka, t ex 1, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 50, 100 år sedan.
 
4) Inskanningen som sker av dagstidningar, tidskrifter och böcker som publiceras på internet, ibland med OCR-läsning för ökad läsbarhet tar väl inte alls hänsyn till om fel person blir utlämnad, eller? (För att inte tala om Youtubepubliceringar med ljud och videobild av såväl levande som döda, samt andra kontaktsidor med foton o videor).
 
(Meddelandet ändrat av simson 2009-10-29 00:13)