NULL Skriv ut sidan - Västgötska vikingar

Anbytarforum

Titel: Västgötska vikingar
Skrivet av: Carl Wennerström skrivet 2014-03-15, 00:03
Ok, originaltexten har jag inte sett. Jag har bara sett översättningar till modern engelska och svenska. I de står det Höthaland.
In this year Beorhtric took to wife Eadburh, daughter of king Offa. And in his days came first three ships of Norwegians from Höthaland and then the reeve rode thither and tride [sic] to compel them to go to the royal manor, for he did not know what they were: and then they slew him. These were the first ships of the Danes to come to England.
Jag vet dock inget vidare om källan till denna text.
 
Hur som helst är det utdraget inte något av vidare tyngd i teorin. Det som främst visar på Götarnas (och Svearnas) inblandning i resorna till väst är runstenarna i landskapen.  
En stor del av den danagäld som vikingarna krävde för att lämna England var funna i Vimmerby (http://www.vimmerby.se/kultur-fritid/museet-naktergalen/fasta-utstallningar/knut -den-stores-mynt/?mode=share (http://www.vimmerby.se/kultur-fritid/museet-naktergalen/fasta-utstallningar/knut-den-stores-mynt/?mode=share)). Även Upplänningar mottog danagäld, Ett känt exempel är den sten som berättar om upplänningen Ulf i Borresta, som var med och tog tribut vid tre tillfällen. (http://blog.svd.se/historia/2013/02/12/danagald/ (http://blog.svd.se/historia/2013/02/12/danagald/)).  
 
Jag tycker det bara är intressant att lyfta fram Götaland och varför det området verkar vara helt blankt under perioden trots att det finns många spår från resor i flera led samt vikingatida bebyggelser.