NULL Skriv ut sidan - Kungälvs vapen/Bohusläns vapen

Anbytarforum

Titel: Kungälvs vapen/Bohusläns vapen
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2015-08-10, 09:12
http://mr-casino.se/kmv/aktuellt.htm
 
Scrolla ned en bit, så ser man en bild från ett medeltidssigill. Undrar om det finns äldre avbildningar?
 
Här kommer hunden? in i bilden. Nedanstående text är från ovanstående sida.
 
Kungahällas sigill
 
Kungahällas medeltida sigill hittades vid Kastellegården i slutet av 1800-talet. Den latinska texten runt sigillet lyder: Sigillvm civitatis Kononggell, d v s Kungahälla stads sigill. Vapnet består av ett torn med två portaler och framför tornet ringlar Kung-älven eller som den kallas idag; Nordre älv. Tornet är flankerat av ett svärd och vad somliga anser vara en hund medan andra tolkar det som ett lejon. Anledningen till att man ibland tolkat djuret som en hund hör samman med legenden om anläggandet av Bohus slott 1308. Kung Håkan V Magnusson lär ha fått rådet att låta en hund dra fram de fyra hörnstenarna. Hunden är nämligen ett så troget djur att det aldrig skulle svika sin husbonde - och legenden fick rätt - Bohus svek aldrig trots minst tretton hårda belägringar.
 
Karl X Gustav, beslöt efter försvenskningen 1658, att Kungahälla skulle fråntas sina stadsrättigheter och att stadens insignium skulle bli landskapet Bohusläns vapen. Nu fick Kungälv ändå behålla sina rättigheter men beslutet om landskapsvapnet stod kvar. Det är därför vi fortfarande kan se likheterna mellan stadssigillet och Bohusläns vapen. Älven är dock borta och djuret är numera ett tydligt lejon.
 
Tittar man på kung Håkons vapen så ser man ett upprättstående lejon, skulle han då valt en hund? Kanske, om berättelsen om den trofaste stämmer. Undrar om det inte är så att han som skapade sigillet inte kunde vara mer detaljerad. Hade han ens sett lejon?
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bohus_f%C3%A4stning
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2015-08-10 09:18)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2015-08-10 09:49)