NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-09

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-09
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 1999-06-02, 01:54
Anders: Du kommenterar inte mina funderingar på vilket län du anger som tillhörighet. Lägger du numera alla som levt i Bohuslän, Dalsland och Västergötland till Västra Götalands län? Och dalkarlarna till Dalarnas län? Eller anger du den länstillhörighet som gällde vid händelsen i fråga? Hur ser din konsekvens ut där?
 
Vad gäller stadsförsamlingar finns en standard som kanske inte är knivskarp, men många använder begreppet Stockholm (Adolf Fredriks fs) för att beteckna församlingstillhörighet, så exempelvis Elgenstierna. Det viktigaste är att man är konsekvent och kan definiera sin princip.
 
För övrigt är Västerbotten känt som landskap sedan åtminstone 1440-talet, då det första (kända) gången omnämndes som en del av Norra botten, dvs den svenska delen av nuvarande Väster-, Norr- och Österbotten. Avstyckningen Norrbotten definierades som landskap först på 1900-talet så där kan man säkert på formella grunder diskutera dess status. Jag tror ändå att den som valt landskap som största geografiska enhet betecknar även Norrbotten som ett landskap. Från medeltiden har Västerbotten i alla fall i kyrkligt hänseende varit två kontrakt, det norra och det södra, vilka då sammanföll med dagens landskapsgränser.