NULL Skriv ut sidan - Egen bibel

Anbytarforum

Titel: Egen bibel
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2008-05-03, 22:40
Lars Pettersson, docent historia vid Uppsala universitet; han har skrivit en del om folkskolemyten. Innan 1842 fanns det mer än 1800 fasta skolor i ungefär hälften av de 2300 socknarna; i tillägg fanns det gott om ambulerande skolor. Generellt sett var det i mycket avlägsna bygder man var tvungen att lära sig läsa hemma. I alla fall i Skåne finns det exempel på sockenskolor så tidigt som 1750 (som dessutom lärde ut att skriva).
I dessa skolor användes framförallt någon typ av ABC-böcker för småbarnen; prästen var oftast inte särskilt intresserad av att katekesen lärdes in - risken var ju alltid att läraren, som innan 1860-talet oftast inte fått någon högre formell utbildning, började lära ut felaktiga saker.
 
Psalmböcker blev ju faktiskt föråldrade: 1819 kom en ny Psalmbok, och även om man inte kastade den gamla genast så blev det ju väldigt förvirrande med att det inte stämde men vad som hände i kyrkan. 1937 samma sak (och 1986). Så man använde Psalmböckerna till allt möjligt: förbättra isoleringen i huset, klistra bindmössor etc.
Varken Lilla Katekesen eller Bibeln föråldrades på samma sätt. De nya versionerna var i allt väsentligt likadana som de gamla, det var språket som var uppdaterat. Och många ansåg - och anser fortfarande - att den bästa Bibel-versionen är Gustav Vasas bibel (1541); den är ju fortfarande fullt läsbar! Inte förrän med 1917 års Bibel blev det en riktig ny version (där bl.a. apokryferna - som var omtyckta - var borttagna).
Så sammanfattningsvis var Bibeln, postillor, Arndt och Lilla Katekesen värda att spara medan Psalmboken måste ersättas efter 1819 (det gick ju naturligtvis inte på en gång).
 
Ingela