NULL Skriv ut sidan - Hembygdsdräkter

Anbytarforum

Titel: Hembygdsdräkter
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2005-12-02, 17:42
Svenska Ungdomsringen för bygdekultur bytte 01 jan 2005 namn till Svenska Folkdansringen.
www.folkdansringen.se (den gamla adressen fungerar dock ännu så länge med hänvisning)
 
Via Folkdansringen kan man få kontakt med de olika distriktens dräktsektioner och/eller dräktråden. Det är riktigt att en del hemslöjdsbutiker fortfarande bara säljer enstaka stereotypa varianter av dräkter, men det har blivit bättre.
Däremot är det så att en rekonstruerad dräkt är rekonstruerad, oavsett vem som säljer den och oavsett att vissa enstaka plagg kan varieras utgående från gamla modeller.
Definitionsmässigt delar man in dräkter i tre olika kategorier:
Dokumenterad. Hela originaldräkten finns bevarad i ett stycke; det finns också bilder och skriftliga källor om hur dräkten burits. (T ex Delsbo-dräkt, Toarps-dräkt)
Rekonstruerad. Finns i alla grader från att alla plagg finns i original men man vet inte om de verkligen burits ihop till att bara något/några enstaka originalplagg finns; skriftliga källor och även bilder kan finnas. För att rekonstruera dräkten försöker man tidsbestämma sparade plagg och se om de kan ha burits ihop, man tar hjälp av bevarade tygtrasor för att väva upp tyger som man alltså vet fanns, man lånar modeller från närliggande områden med så liknande dräkttradition som möjligt och man läser bouppteckningar för att slutligen skapa kläder från rätt tidsepok - resultatet skall bli en dräkt som skulle kunna ha burits i trakten. (T ex Tjörn-dräkt där det inte finns kjolar och förkläden bevarade; kjolmodellerna är lånade från norra Halland och från Tunge (tvärs över Göta älv från Bohuslän räknat), förklädena är beskrivna i bouppteckningar) Om det vid senare inventeringar återfunnits fler plagg så är det fortfarande en rekonstruerad dräkt, för man kan ändå inte veta om plaggen burits ihop.
Komponerad. Inga - eller mycket få - dräktdelar finns bevarade (kanske bara en enstaka bindmössa), det finns inte heller några skriftliga källor och inga bilder. Då komponerar man en dräkt från noll, där man gärna på olika sätt försöker symbolisera bygden dräkten skall representera (T ex Kinnekulle-dräkt, Arvidsjaur-dräkt)
 
För att bevara vårt kulturarv är det viktigt med ett så varierat dräktbärande som möjligt. Därför är det roligt att höra om folk som är entusiastiska och ivriga med att skaffa flera olika plagg av samma sort och variera sig, t ex för att få olika finhetsgrad på sin dräkt!
 
Ir?ne, dräkt från Västra härad säljs via Jönköpings läns museum; Du kan se dräkten (och läsa beskrivningen, bilden är väl inte så bra) på deras hemsida: http://www.jkpglm.se/drakt2.htm
 
Ingela
PS. För övrigt hoppas jag att riktigt många kommer till Nordlek i Göteborg till sommaren! www.nordlek.nu