NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2009-02-11

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2009-02-11
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2009-02-09, 22:20
Urban, du har säkert helt rätt i att Loftander inte begrovs i en egen grav. Troligen är din teori om att han kan ha lagts i en släktings grav inte alls tokig. I ärkestiftets herdaminne finns en del som handlar om gravplatserna inne i kyrkan. Vad jag minns, utan att ha boken till hands, har du alldeles rätt. Där förekommer namn på ganska ordinära prästmän, ett antal borgarfamiljer från Uppsala vid sidan om gravplaster för biskopar och kungligheter.  
 
Loftanders närmaste släktkrets, så långt det är känt, domineras av kyrkoherdar/prostar. Fadern var prost i Lofta socken och farfadern (dessutom hovpredikant hos Johan III) i Linderås - två Smålandssocknar. Morfadern Olaus Simonis Clarevallensis (Luth) med norrländska rötter var prost i Horn sn, S. Östergötland. På lite större avstånd inom släktkretsen fanns biskopen Jonas Petri i Linköping gift Olaus Luths ena dotter och den senares måg Samuel Enander - båda troligen begravda i Linköpings domkyrka.  
 
Prosten i Olaus Luth i Horn hade en namnkunnig och kontroversiell farbroder Olaus Jonae Luth död 1580, som var professor i Uppsala. Den sistnämnde kan ha haft en gravplats i Uppsala domkyrka om han begrovs där. I så fall en möjlig plats för Loftander. Därefter återstår förstås Margareta Eriksdotter vars anor livligt diskuterats här i forumet. Hon kan ha haft en förnämlig fader som fanns i katedralen. Om Loftanders mormoder Margareta Eriksdotter, som vissa sekundära källor gör gällande, var frillodotter till kung Erik så kan det också ha haft betydelse för tillgången till gravplats inne i domkyrkan. Därutöver finns  säkert en del kända och säkert okända anledningar till äran att få komma inomhus.
 
Frågan om den diskuterade begravningsceremonin i Uppsala handlar inte enbart om anledningen till att Loftander fick tillträde till en gravplats inne i kyrkan.  
 
Det handlar lika mycket om att begravningsföljet utgick ifrån Olof Verelius bostad och sammanhanget mellan denne i egenskap av Riksantikvarie och de anteckningar om Margareta Eriksdotters kungliga anor som förmedlats via Pamskölds samlingar. Verelius far föddes i en grannsocken till den socken vari Margareta Eriksdotter var bosatt och Verelius farfar var ledamot för bondeståndet och befann sig ofta i Stockholm. Fanns här en rimlig informationskedja mellan riksaantikavrien Verelius (som måste förutsättas ha känt Olaus Clarevallensis och dennes hustru), vidare till efterträdaren Hadorph eller riksarkivarien Palmsköld den äldre och vidare till Elias Palmsköld med samlingarna?