NULL Skriv ut sidan - Scannade böcker / Datoriserade

Anbytarforum

Titel: Scannade böcker / Datoriserade
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2012-06-07, 08:31
Nu hittade jag vad som erbjuds i Arninge! Tack Erland Bohlin som har haft kontakt med arkivarien Barbro Kvist Dahlstedt och sedan sammanställt och publicerat hennes svar!  
 
SCBs folkräkningar
 
Där finns t ex SCBs folkräkningar med utdrag ur församlingsböckerna, även årgång 1910 från de län som ännu inte scannats samt 1920, dessutom folkräkningarna 1935, 1940, 1945 - de senare på papper, så att de måste beställas i pappersforskarsalen. För alla gäller att man måste veta adress/kvarter för att söka och det är inte lätt att få ett grepp om hur man hittar fram. Det gäller ju också 1930, som finns på SVAR, men det vill till att man följer instruktionen som inleder den fliken om man ska ha en chans att hitta rätt på den person man söker. 1930 samkörde SCB sina uppgifter med skolan, skatteverket osv, så man får uppgifter om utbildning, inkomster m.m. Det var första gången man datoriserade och samkörde uppgifter, så det finns sifferkoder skrivna med blyerts i olika kolumner. Sifferkoderna slogs in på hålremsor och kördes i dator och så fick man fram statistik på de olika parametrarna. Siffrorna står för uppgifter som går att få från instruktionerna om man läser noggrant.
 
SCB-registren för födda, vigda och döda från 1942-49
 
SCB-registren för födda, vigda och döda (F-V-B-registren) för 1941 har just lagts ut på SVAR, men de från 1942-49 finns tillgängliga på mikrokort i Arninge. Orsaken till att de inte lagts ut är Personuppgiftslagen (PuL), som säger att man inte får göra sammanställningar av personer på nätet hur som helst. Det är Datainspektionens område. På mikrokort ligger de inte tillgängliga på nätet, så RAs tidigare verksjurist ansåg att man kunde ha de mikrokorten framme.
 
Födelseavier för 1950-1967
 
I SCB:s Avdelning för befolkningsstatistik kan man beställa födelseavier för hela landet 1950-1967 till pappersforskarsalen.  
Se denna länk till NAD  
 
Övrigt material
 
Det finns också dödsavier, men de har 70 års sekretessgräns p g a att sjukdomstillstånd och dödsorsaker är sekretessbelagda enligt 25 kap. OSL.
 
SCBs register över emigranter och immigranter 1851-1947 finns på mikrokort. De innehåller uppgifter om vem som flyttade, från vilken församling och ev. vart om det meddelats prästen. SCB samlade ju in sina uppgifter från församlingarna.
 
När det gäller Stockholms stad finns ut- och inflyttningslängder 1860-1947 i blå pärmar i släktforskarsalen, liksom mantalsregister för Stockholms stad 1885-1920 (ger upplysning om i vilken församling en person bodde i). De finns förstås också på Stockholms stadsarkiv. Dessutom finns samma sorts mantalsregister för Stockholms län 1976-1996.
 
Mantalsregistret för Göteborgs stad 1870 och 1880 finns också i Arninge (Obs. att det var speciellt för Göteborg att man själv valde vilken församling man ville tillhöra.)
 
I pärmar i forskarsalen finns mikrokort med ett urval telefonkataloger från hela landet till 1990-talet, liksom ett ojämnt urval adresskalendrar från olika orter i original. De senare bygger förstås på ett snävt urval personer - en lustig detalj att de för varje efternamn är ordnade i bokstavsordning efter yrkestiteln.
 
http://www.örebrosläktforskare.se/index.php/forskning/forskningshjaelp/94-varfoe r-ska-man-fara-till-arninge