NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-13

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-13
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2003-01-04, 12:42
Ett tillrättaläggande ang. adoptioner som juridisk institution kan vara på sin plats, eftersom det i ovanstående diskussion förekommer uppgifter om adoptioner i Sverige före 1900-talet.  
 
Adoption, där en person upptas och rättsligt blir fullt likställd med eget barn genom domstolsbeslut, infördes i Sverige så sent som 1917 (Lagen om adoption 14 juni 1917). Innan dess förekom inte enskild adoption som juridiskt begrepp i svensk lagstiftning och några adoptionsärenden står inte att finna i häradsrätternas protokoll.  
 
De adoptivbarn som eventuellt påträffas i 1700-och 1800-talets kyrkböcker är fosterbarn som saknade arvsrätt efter fosterföräldrarna såvida inte dessa testamenterade till förmån för fosterbarnet.  
 
Däremot förekom före 1917 ett slags adoption som rör introducerade adelsätter. Kungl Maj:t kunde besluta om upptagande av och introduktion av en person och hans agnatiska ättlingar under en adlig ätts namn, nummer och vapen på Riddarhuset. Detta, som alltså inte har med den civilrättsliga adoptionen av en enskild person att göra som infördes i Sverige 1917, medförde inte någon adoptionsverkan och arvsrätt i övrigt. Det var endast adelskapet som överfördes, se t.ex. diskussionen under adliga ätten  Cedercrantz (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=65338).  
 
När Karl XIII den 5 nov 1810 förklarade marskalken av Frankrike och fursten av Ponte Corvo Jean Baptiste Bernadotte som sin adoptivson och kronprins av Sverige, var det ett extraordinärt beslut av Kungl Maj:t för att säkra tronföljden och alltså ingen civilrättslig adoption av det slag vi idag menar med adoption.