NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-13

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-13
Skrivet av: Andreas Karlsson skrivet 2003-01-01, 16:44
Till LottaH och Jan Wennergren:
 
LottaH skriver: Enligt svensk lag så har adoptivbarn samma rätt som biologiska barn och du som adoptivförälder kan ej upphäva en adoption och du kan inte gifta dig med ditt adoptivbarn. Inte heller kan du som adoptivsyskon gifta er med varandra. Detta likställs med incest.
 
Jan Wennergren skriver: I Sverige har vi, i likhet med många andra länder, s.k. stark adoption vilket innebär att adoptivbarn likställs i alla hänseenden med biologiska barn i förhållande till sina föräldrar. Detta innebär, Andreas, t.ex. att adoptivbarn är förhindrade att ingå äktenskap med syskon eller med föräldrar (se äktenskapsbalken kap. 2 ang. äktenskapshinder). Den rörighet som du befarar kan uppkomma i antavlorna, när adopterade byter föräldrar eller gifter sig med syskon eller vad de nu kan komma på, kan således inte uppkomma.
 
Detta stämmer inte. Följande framgår av Lagutskottets betänkande 2001/02:LU27:
 
Bestämmelsen om äktenskap mellan adoptant och adoptivbarn bör jämföras med 2 kap. 3 ? äktenskapsbalken. Där sägs att äktenskap inte får ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led eller är helsyskon. För halvsyskon gäller att de inte får ingå äktenskap med varandra utan särskilt tillstånd. Ett adoptivförhållande utgör således inte ett äktenskapshinder. (min fetstil)
 
Således är det fullt möjligt för en adoptant att gifta sig med en adopterad. Dock skriver Lagutskottet:
 
Med det synsätt på adoptionsinstitutet som sedan lång tid tillbaka är allmänt utbrett framstår trots detta den lagliga äktenskapsmöjligheten mellan adoptanten och dennes adoptivbarn, enligt utskottets mening, som stötande. Som Förmynderskapsutredningen framhöll redan år 1989 i betänkandet (SOU 1989:100) Adoptionsfrågor är tiden mogen att avskaffa möjligheten för en adoptant att gifta sig med sitt adoptivbarn.  
 
Enligt utskottets mening får det ankomma på regeringen att i lämpligt sammanhang till riksdagen framlägga erforderliga lagförslag. Utskottet förutsätter att sådana förslag också kommer att innebära förbud mot registrering av partnerskap mellan adoptant och adoptivbarn.
 
Således finns det tankar på att avskaffa denna möjlighet, men dit har vi inte kommit ännu. Möjligheten finns fortfarande.
 
Däremot har LottaH rätt i en sak, när hon skriver att du som adoptivförälder kan ej upphäva en adoption. Detta är sant, och något annat har jag en påstått. Däremot har adoptivbarnet möjlighet att upphäva en adoption när det blivit myndigt, t.ex. genom att låta sig adopteras av en annan person. Denna nya adoption kan sedan återigen upphävas, osv. Detta framgår av följande citat från lagutskottets betänkande:
 
Däremot föreskrivs i 4 kap. 7 ? föräldrabalken att, såvitt angår adoptivbarnets ställning till adoptanten och dennes släktingar, all verkan av adoptionen upphör, om barnet adopteras av någon annan än adoptantens make (min fetstil) eller om adoptanten ingår äktenskap med adoptivbarnet.
 
Om adoptivbarn i en släkttavla skall räknas på samma sätt som biologiska barn kan man alltså få en situation där föräldar gifter sig med barn, där syskon gifter sig med varandra och teoretiskt sett en situation där en person byter föräldrar och släkt som man byter skjortor. Det leder till en rent bisarr situation.
 
I fortsättningen hoppas jag att LottaH och Jan Wennergren har lite mer på fötterna när de kommer med diverse påståenden, så att inte felaktigheter sprids.