NULL Skriv ut sidan - Register och tillförlitlighet

Anbytarforum

Titel: Register och tillförlitlighet
Skrivet av: Ted Rosvall skrivet 2005-09-08, 13:57
Jörgen, nu är det du som är ute och seglar...
 
I den sista meningen säger jag ju precis det som du efterlyser; ....segla vidare direkt ut på Genlines flodvåg av digitala bilder, SVARs folkräkningar och mantalslängder... d.v.s. digitalt källmaterial. Genlines digitala bilder av våra kykböcker ÄR det källmaterial som vi såsom varande långt borta från mikrokort och orignalvolymer har att tillgå när vi hoppar från register till källa, tillbaka till register, över andra forskares resultat till nya kontroller i källorna, kyrkböckerna. På samma sätt är det med mycket av SVARs material. Visserligen är folkräkningarna ett sekundärmaterial med mängder av fel. Men det ger faktiskt direkta ingångar i kyrkobckerna, som vi naturligtvis konsulterar när vi har hittat en emigrant.
 
Under våra föreläsningar och workshops här har vi arbetat på precis det sätt du efterlyser. Vi har letat i våra register och hjälmedel, och när vi funnit tänkbara kandidater har vi gått in i de egentliga källorna, där det givetvis finns bättre och fylligare information. Antingen har eleverna suttit bredvid och följt processen, eller också har vi skickat dem vidare till en Genline- eller SVAR-dator, där de har fått pröva själva. I varje föreläsning har vi predikat att dessa CD-skivor och Internetdatabaser bara är nycklar och att varje uppgift måste kontrolleras mot källan, antingen via Genline, eller via de mikrofilmer, som också finns att tillgå hos FHL.
 
Under besöket hos FHL stod det fullkomligt klart, att det moderna sättet att arbeta innebär ett ständigt hoppande mellan källor och register. Förr kunde man sitta i dagar och år och slava igenom volym efter volym. Idag använder man sig av de hjälpmedel som finns och sparar därmed tid och kraft, som kan användas till ytterligare källkontroll, källkritik och spännande seglatser i källmaterial, som man annars inte skulle hinna med, domböcker kanske, mantalslängder eller militära rullor o.s.v.
 
Detta är den teori och praktik som Swedgentour står för.  
 
TR
 
Lästips: OM BRYGGOR OCH BOJAR - broschyr författad av Håkan Skogsjö och utgiven av Sveriges Släktforskarförbund.