NULL Skriv ut sidan - Källhänvisningar

Anbytarforum

Titel: Källhänvisningar
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2009-12-23, 19:04
Nej just det Jan, det är en korrekt iakttagelse att kalendrar som Svenska Släktkalendern, Adelskalendern och Ointroducerad adels kalender, inte brukar ange detaljerade källor för varenda uppgift. Syftet med dessa kalendrar är i första hand att redovisa kortfattade/komprimerade översikter över hur nu levande släktmedlemmar av en viss släkt med gemensamt efternamn är släkt med varandra. Tyngdpunkten ligger alltså på de nu levande släktmedlemmarna och de uppgifter som dessa meddelat om sig och sina närmaste släktingar. Kalenderformatet rymmer knappast den slags källredovisning på detaljnivå med fotnoter och källförteckningar som man med fördel kan använda vid publicering av mer djupgående släkthistoriker och utredningar i form av tidskriftsartiklar eller enskilda släktmonografier.  
 
Sist i ingressen till släktartiklarna i Svenska Släktkalendern finns dock (i alla fall i senare årgångar) rubriken Litteratur eller Källor och litteratur som anger om det finns tryckta släktutredningar och biografier eller om opublicerade sådana finns tillgängliga på något arkiv eller bibliotek. Redaktören uppmuntrar dessutom medverkande släkter att skänka ett ex av opublicerade utredningar till GF:s släktarkiv för att på så sätt tillgängliggöra grundforskning om en viss släkts historiska led. Kontaktperson anges också för de medverkande släkterna vilket gör att det lättare går att spåra uppgiftslämnare via kontaktpersonen. Vad gäller ortangivelser, som du särskilt nämner, så anges alltid aktuell bostadsort för levande släktmedlemmar och för avlidna anges sista bostadsorten och många gånger även tidigare bostadsorter, i alla fall om du tittar på någon av de senaste årgångarna av Svenska Släktkalendern.  
 
Slutligen, men inte minst, granskas och bedöms varje manuskript av Svenska Släktkalenderns redaktion och ibland av externa experter, en kvalitetsgranskning som innebär att korrigeringar och kompletteringar till inskickade manus i många fall kan göras. På så sätt liknar det redaktionella arbetet med kalendern den vedertagna kvalitetsgranskning och bedömning av artikelmanus som görs i vetenskapliga facktidskrifter genom sakkunniga redaktörer och externa bedömare (referees) som valts utifrån sin specialistkunskap.
 
(Meddelandet ändrat av tbd 2009-12-23 22:14)