NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10
Skrivet av: Bo Persson skrivet 2003-12-09, 18:13
Inom arkivväsendet görs fortlöpande revideringar av arkivbestånden och det är inte säkert att de ursprungligen åsatta signa representerar en korrekt systematik. Därför finner man ibland att en hänvisning inte längre motsvarar någon existerande volym. Till landsarkiven levereras lokala statliga myndigheters arkiv i omgångar, vilket leder till att en slutlig ordning av materialet, vilket sker i landsarkiven, utmynnar i en omsignering av volymerna. Den för forskare i Kalmar län bekanta s.k. Fastebrevsvolymen i Kalmar landskontors arkiv hade i nästan 80 år ett leveransnummer - lev. 1910 nr 265 - som signum, intill dess att hela landskontorets arkiv ordnades systematiskt, varvid beteckningen blev vol. G VII a:23. I fallet med Målilla och Gårdveda är det så att omordningen följer proveniensprincipens krav. Gårdvedas båda tidigaste ministerialböcker bildar tillsammans med övriga volymer, avslutade före församlingens sammanslagning med Målilla 1830, alltfort Gårdveda kyrkoarkiv. Den ministerialbok för Gårdveda som påbörjades 1801 har redan sedan tidigare haft signum Målilla C:5 eftersom den fyllts på med de anteckningar som inte fick plats i Målilla C:4 (C 1859-1860, E 1851-1861, F 1858-1862). De 9 husförhörslängder för Gårdveda som täcker perioden 1828-1894 har nu tillförts det arkiv som följdriktigt heter Målilla med Gårdveda kyrkoarkiv, så att t.ex. den tidigare Gårdveda A I:5 numera har signum Målilla med Gårdveda A I:6; alla hfl från Målilla och Gårdveda för tiden efter 1830 har alltså nu helt andra volymsigna än tidigare.
 
Inom arkivväsendet diskuteras alltid frågan om invanda beteckningar alls skall ändras. Det finns givetvis en rad praktiska skäl som talar mot: de är använda i otaliga vetenskapliga sammanhang, de är allmänt spridda, de förekommer i texteditioner eller - som i släktforskningssammanhang - på mikrofilmer och mikrokort. Å andra sidan kräver arkivläran att alla arkiv är ordnade - och förtecknade - i enlighet med proveniensprincipen. Som jag ser det är det arkivinstitutionernas uppgift att upplysa om vilka förändringar som gjorts betr. volymbeteckningar - i RA finns t.ex. i dag ett register som översätter de i KA skapade tillfälliga serierna betecknade röda nummer, blå nummer etc. till de nummer som volymerna fått vid den slutgiltiga uppordningen av bestånden.
 
Sådana hänvisningar kan givetvis endast vara tillgängliga i arkiven, kanske också via deras hemsidor, och de borde framgå tydligt i NAD. Om man i dag söker i NAD på Målilla och klickar sig fram till Målilla med Gårdveda kyrkoarkiv finns det inget i ingressen som uttryckligen talar om att arkivet omordnats. Det finns dock en antydning om att en utredning av arkivförhållandena gjorts, nämligen i hänvisningen Jämför PM, dnr 23-2002/7274, en handling som finns i landsarkivets ämbetsarkiv. Genline registrerar ju dock sitt material i enlighet med de volymbeteckningar som användes vid filmningstillfället. Företaget har givetvis inga möjligheter kontrollera att varje volym fortfarande har denna beteckning. I fallet Målilla föreligger också det problemet, att några av de senare hfl-volymerna hos Genline har den beteckning som de hade före förra omsigneringen, då A I:11a blev A I:11, A I:11b blev A I:12 o.s.v.
 
Håkans förslag ovan är, när man märker att signeringen ändrats, som temporär lösning det bästa - märk dock Teds välbetänkta memento -, vilket också på den enskilde forskaren lägger kravet att vid tillfälle kontrollera volymsigna. Det stora problemet är att korrigera volymsigna i Genline. Kanske ett samarbete mellan förbundet och landsarkiven vore ett sätt att lösa det på. Korrekta källhänvisningar är ju ett grundläggande krav och med den allt större betydelse som Genline har, har man som forskare också rätt att vänta sig att där få korrekta uppgifter. Men för detta måste Genline få bistånd utifrån; företaget har ju inget eget ansvar för detta.