NULL Skriv ut sidan - Laga gamla dokument

Anbytarforum

Titel: Laga gamla dokument
Skrivet av: Annika Hjelm Hemmingsson skrivet 2002-01-03, 12:07
Hej Håkan!
Fick för några år sedan tips från Lantmäteriets kartlagningsavdelning, hur man själv kan renovera dokument. Kräver lite händighet, noggrannhet och att dokumentet inte är av träcellulosa utan av linne-lump (dokument från 17-1800-talet). Metoden verkar lite brysk, men är helt fantastisk, har själv renoverat en hel låda med gårds-dokument, med bra resultat.
 
Så här gör man:
1.Anskaffa några glasskivor i lite större än de dokument du vill renovera.
 
2.Gör en slät rulle c:a 1 dm lång,6-7 cm i diameter av av gammalt tyg ex.lakan, (gärna flera).
 
3.Fyll en väl rengjord diskho med kylslaget vatten och lägg ner dokumenten några minuter i vattnet så att de blir helt genomblöta. Bläcket har oxiderat och kommer inte att lösas, upp inte heller papperet. Du kan lägga ner ett par dokument samtidigt om du har glasskivor till dem förstås.  
Man lägger dokumentet i vatten för att det under årens lopp har blivit hanterat av många människor och då blivit fullt av syra som gör dokumentet sladdrigt och skört. Kalken i vattenlednings-vattnet neutraliserar syran, så den inte i samma utsträckning fotsätter att bryta ner dokumentet.
 
4. När dokumentet är ordentligt genomblött för du över det på glasskivan gärna direkt i diskhon. Var försiktig då det är skört i blött tillstånd.
 
5. Med hjälp av topps rätar man ut alla veck, och med tygrullen manglar man försiktigt bort luft-bubblor och överflödigt vatten och gör dokumentet så slätt som möjligt. Överarbeta inte det här momentet med hänvisning till att dokumentet inte tål så mycket i det här tillståndet.
 
6.Låt dokumentet torka i rumstemperatur, använd absolut inte extra värme t.ex hårtork element.
 
7.Nu är det dags för lagning, till det behövs Japanpapper, ett flortunnt papper som finns att köpa i välsorterad pappers- eller bokandel. Inget annat papper duger, då det kan innehålla syror som kan förvärra skadorna.
 
8. Sen behöver man ett VATTENLÖSLIGT lim, vanlig trälim utan konstigheter är utmärkt. Blanda till lite av limmet med vatten så det får konsistens av mycket tunn filmjölk. Du behöver ytterst lite, i en äggkopp.
 
9. Riv nu till lagningslappar så att skadorna täcks men, inte onödigtvis för stora lappar. Man river lapparna för att kanterna ska bli mjuka, och inte i sig ge dokumentet nya skador. Laga från den sidan av dokumentet där lagningen syns minst.
Japanpapper är i halvgenomskinligt så det brukar hjälpligt gå att läsa genom lagningen.
 
10. Ta lite av limlösningen med en tops och stryk ett tunnt lager på lagningslappen, låt limmet tränga in i lappen några sekunder innan du för över den till skadan, tryck till lappen och släta ut den. Använd tops och tyglapp inte fingrarna. Man skall använda vattenlösligt lim för att senare kunna ta bort lagningslappen. Man behöver kanske titta på det som döljs under lagningen eller behöver göra om lagningen.  
 
11. När lagningen är helt torr, lägger man dokumentet i press någon vecka, mellan två glasskivor och en tyngd över. Förvara sedan dokumentet helst ovikt i särskilda syrafria dokument-kartonger, finns hos bok-, pappers- eller kontors-handeln. Ta sedan aldrig mer i dokumentet utan bomullsvantar.
 
OBS! OVANSTÅENDE FÖRFARANDE GÄLLER LINNELUMPSPAPPER  
 
Hur man gör med cellulosa- dvs. trä-baserat papper vet jag inte. Hör med kartlagningen hos Lantmäteriet i Gävle. De kanske kan ge råd, de har varit mycket tillmötesgående.
 
En sak vet jag dock: ALDRIG ALDRIG NÅGONSIN TAPE AV VILKEN SORT DET VARA MÅ PÅ GAMLA DOKUMENT.
 
Lycka till
Annika