NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-12
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2008-04-11, 09:01
Det finns som Lasse nämner en hel del olika kategorier släktforskare, allt ifrån nybörjaren (som vi alla en gång varit) till de som har utvecklat en professionalism.  Det som skiljer sig i släktforskningens mysterium är att vi kan ha olika angreppssätt då vi släktforskar. En del betonar vikten av att gå tillbaka till källorna och vara kritiska eftersom det de facto emellanåt är rätt mänskligt att fela, såväl idag som av en präst på 1800-talet, medan en del andra släktforskar lite friare genom att anamma internetuppgifter, namn ur databaser och fynd i tryckt litteratur. Metodval kan bero på hur bra man är på att läsa äldre handskrift, tid och/eller tillgång till kyrkboksmaterial och vikten av att få veta svaret på de frågor som ställts upp (entusiasm). De friare metoderna som personer använder utesluter dem inte ifrån att vara släktforskare även om deras resultat inte alltid kanske håller den källkritiske släktforskarens akribi. Oftast leder inte heller synsättet på metod till någon konflikt utom då resultat framläggs eller om frågor ställs inför en arena där även den källkritiske medverkar (ex. Anbytarforum). En del påpekanden kan uppfattas som pekpinnar, och en del kan vara rena påhopp i form av sarkasm som sätter igång en debatt om forskningssynsättet. En balansgång behövs för att alla ska känna sig välkomna.  
 
Nåväl, efter denna utvikning och efter att ha funderat på Chris inlägg ovan, så undrar jag hur man kan mäta den icke-föreningsanslutna gruppen som släktforskar (söker sina rötter och släktingar). Min erfarenhet som cirkelledare är också att intresset för släktforskning är stort och att många söker sina rötter utan att för den skull bli medlem i en förening. Dessa kan vara alltifrån frekventerad periodare till att släktforska regelbundet på bibliotek, arkiv och ta släktforskarabonnemang på internet. Nyttjande av institutioner och databaser skulle kunna gå att mäta. I gruppen av icke-medlemsanslutna finns även de amatörforskare som kanske forskar mer genom att fråga släkten och möjligen söka allmänt på internet om personer i sin släkt - alltså en kategori som inte nyttjar de vanliga släktforskarkanalerna såsom bibliotek, arkiv och abonnemangstjänster. Hur stor denna sistnämnda grupp kan vara kan man fundera på?      
 
Ytterligare en fråga, som kanske någon ur förbundsstyrelsen kan svara på:  hur många olika medlemmar anser sig Sveriges släktforskarförbund ha?