NULL Skriv ut sidan - Trummakare

Anbytarforum

Titel: Trummakare
Skrivet av: Anders Lindkvist skrivet 2000-10-10, 21:34
Hej Kent, och alla andra!
 
Jag tror trummakaren tillverkade en helt annan sorts trummor, nämligen musikinstrumentet trumma. Det fanns i bytrummor i många byar för att sammankalla folket, men framför allt använde arm?n många trummor. De användes vid parader och marscher, men framför allt i samband med strid.
 
Sören Klingneus på Örebro Universitet har forskat om trummakare i Närke och kommit fram till att det var en stor verksamhet under stormaktstiden och in på 1700-talet. Han har skrivit i ett antal tidskrifter och böcker. Om jag inte minns helt fel skrev han ett kapitel i Örebro Läns Museums årsbok från Bergslag och Bondebygd i mitten av 1990-talet om trummakare.
 
Smidesbönder skulle man kunna titulera de flesta bönderna i Lerbäcks Bergslag (sydöstra Närke) under 1800-talet. I stort sett varje gård och torp hade en smedja där de smidde spik eller liar eller något annat. I Lerbäcks socken började det i samband med att de små masugnarna lades ner i början av 1800-talet. När inkomsten från bergshanteringen uteblev började de smida under vintern för att dryga ut brödfödan.
 
Hälsningar
Anders Lindkvist, Askersund